MKB Finanz Veenendaal

Budgetcoach: krijg snel je financiën op orde

×
Ga terug naar het overzicht

Binnen MKB Finanz stimuleren we elkaar om ons te blijven ontwikkelen, uitdagingen aan te gaan en de beste versie van onszelf te zijn. Dat hebben we geleerd van de corporate instellingen waar wij in loondienst gewerkt hebben. Maar als kleine ondernemer valt dat in de praktijk niet mee 😉. Zo heeft Oscar de opleiding tot Budgetcoach gevolgd. Recent heeft hij zijn diploma in ontvangst genomen via financieel opleidingsinstituut Learncare Academy. Hij is nu een Kiwa gecertificeerde coach. Proficiat. Maar wat kun jij hiermee als ondernemer? Lees het persoonlijke verhaal van Oscar in onze nieuwe blog.

In deze blog:

Waarom heb je een opleiding tot budgetcoach gevolgd?

Binnen MKB Finanz houd ik mij niet alleen bezig met het uitwerken van financieringsaanvragen. Ik zorg erover dat de interne organisatie perfect geregeld is. Een strakke interne organisatie is vaak de succesfactor. In financieringsaanvragen is de onderneming en hoe zij zich georganiseerd heeft ook een belangrijke pijler. Wij moeten iets vinden van de kwaliteit van een onderneming. Bij veel ondernemingen hebben we al een kijkje in de keuken mogen nemen. Deze opgedane kennis en ervaring delen wij graag met zoveel mogelijk ondernemers. Binnen MKB Finanz begeleiden en coachen we ook een selecte groep ondernemers. Dat coachen en begeleiden vind ik erg leuk om te doen. Door in te zoomen op de financiën ontstaat er vertrouwen en verdiept het contact zich. Daardoor gaan de gesprekken vaak over veel meer dan over geld alleen. Gelukkig maar want dat is waarom ik dit werk met zoveel plezier en passie doe. Om deze reden ben ik mij verder gaan verdiepen.

Een goed functionerende en gemotiveerde werknemer is het goud van een bedrijf. De prestaties van een werknemer kunnen echter ernstig teruglopen indien er sprake is van (beginnende) financiële problemen en/of schulden. Dit kan zich uiten in een verhoogd ziekteverzuim, daling van de arbeidsproductiviteit maar ook in de vraag om overwerk, een voorschot op het salaris of een loonbeslag van een schuldeiser. Het is in het belang van het bedrijf én de werknemer dat er adequaat en vroegtijdig op deze signalen wordt gereageerd. Des te eerder, des te beter! Een onafhankelijke, gecertificeerde budgetcoach kan de helpende hand bieden. De budgetcoach zoekt naar een passende en persoonlijke oplossing om de financiële situatie van de medewerker weer in balans te brengen en te houden.

Hulp voor jouw medewerkers

Bij 4 op de 5 bedrijven lopen mensen rond met geldproblemen, blijkt uit onderzoek van Deloitte. De kosten daarvan lopen soms zo hoog op dat steeds meer bedrijven besluiten hun werknemers te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door inzet van een budgetcoach. Met een kortdurend en intensief traject wordt dan een oplossing gezocht voor de financiële situatie van de werknemer. Maar liefst 1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden. En als ondernemer zal je daar niet snel iets te horen van krijgen want de schaamte is hoog, totdat het zover komt dat er loonbeslag gelegd wordt. Een medewerker neemt geldzorgen mee naar zijn werk. Hij is sneller afgeleid, werkt minder precies en de kans is groter dat hij zich ziek meldt, zo blijkt uit onderzoek. Daarom is het ook in het belang van de organisatie om medewerkers te stimuleren om financieel fit te worden en te blijven. Bedrijven die actief hun personeel bijstaan met het oplossen van de geldproblemen krijgen daarvoor veel terug. Het ziekteverzuim daalt, de betrokkenheid van het personeel vergroot. Ook gaan de inzet en loyaliteit omhoog en dalen de administratieve kosten.

Geldzorgen, beter voorkomen dan genezen

Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld loonbeslag 6 tot 24 maanden duurt? Dat de totale kosten van een werknemer met financiële problemen voor een werkgever maar liefst EUR 13.000 per jaar bedragen? En dat het verlies aan productiviteit van een werknemer met geldproblemen op minimaal 20% geschat wordt? Het is dus wenselijk om een budgetcoach preventief in te zetten om daadwerkelijke problemen te voorkomen. Als ondernemer kun je vanuit het oogpunt van preventie een medewerker begeleiding willen bieden bij vraagstukken rondom duurzame inzetbaarheid of life-events. Daarmee levert een budgetcoach veel geld op voor jouw bedrijf. Door met iemand te praten blijken er veel meer mogelijkheden dan ze van tevoren konden bedenken. Praten over geldzorgen helpt. Een financieel fitte werknemer is productiever en gelukkiger. Geef jouw werknemers daarom een helpende hand bij geldzorgen en geldzaken! Hoe? Herken, bespreek en verwijs!

Wat kan een budgetcoach betekenen voor jou medewerker(s)?

Een budgetcoach levert een waardevolle bron van ondersteuning voor jouw medewerkers. Ze bieden niet alleen praktische hulp bij het opstellen van een budget, maar ook emotionele steun tijdens moeilijke financiële tijden. Een budgetcoach kan:

  • Budgetplannen op maat maken: Door de persoonlijke situatie van de medewerker in kaart te brengen, kan een budgetcoach helpen bij het opstellen van realistische en haalbare budgetplannen. Hierbij wordt rekening gehouden met inkomsten, uitgaven en eventuele schulden;
  • Schuldenmanagement toepassen: Indien nodig kan een budgetcoach helpen bij het beheren en terugdringen van schulden. Ze kunnen onderhandelen met crediteuren, betalingsregelingen treffen en advies geven over hoe om te gaan met schuldeisers;
  • Financiële educatie verzorgen: Een budgetcoach kan waardevolle kennis delen over persoonlijke financiën en helpen om gezonde financiële gewoontes aan te leren. Dit omvat onderwerpen zoals sparen, investeren en verstandig omgaan met geld;
  • Ondersteuning bieden tijdens moeilijke tijden: Financiële problemen kunnen veel stress veroorzaken. Een budgetcoach kan een luisterend oor bieden en praktische tips geven om de emotionele impact van financiële problemen te verminderen.

Kopzorgen bij life events

Er zijn enkele levens gebeurtenissen die financiële zorgen als gevolg hebben. Je kunt hierbij denken aan echtscheiding, overlijden, komst van een kind of ziekte. Deze events kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht (tijdelijk) kwijtraakt over je financiën. Aan de andere kant kan een medewerker ook zelf onverantwoorde keuzes maken ten aanzien van geld of lange en dure financiële verplichtingen aangaan. Of de medewerker weet niet goed hoe je grip op je geld houdt en/of hoe je een goede administratie bijhoudt.

 Als werkgever kun je alert zijn op de signalen van financiële zorgen:

•Verzoeken om een voorschot op het loon
•Verzoeken om te mogen overwerken
•Niet meedoen aan gezamenlijke ‘potjes’, zoals verjaardagen, spontane uitjes van en door collega’s
•Geld lenen bij collega’s
•Onrust als het salaris later dan gebruikelijk wordt betaald
•Concentratieproblemen
•Ziekte

Zodra deze signalen herkend worden kan een budgetcoach mogelijk nog preventief ingezet worden. Ik kan dan helpen bij het op orde krijgen van de financiële huishouding. Als budgetcoach kom ik bij je thuis en zorg ik samen met jou voor overzicht in je administratie. Er komt weer duidelijkheid in je inkomsten en uitgaven. We lopen samen je financiën door.

Wat wil je de medewerker bieden?

Ik zie dat steeds meer bedrijven hun werknemers actief bijstaan met het oplossen van geldproblemen en bij gebrek aan inzicht en overzicht in hun administratie en/of financiën. Het niveau van budgetcoaching bepaal je als werkgever. Wil je alleen een eerste gesprek aanbieden waarin de budgetcoach in een gesprek thuis alle inkomsten/uitgaven in kaart brengt en adviseert hoe dit beter in balans gebracht kan worden? De medewerker ontvangt hierbij na afloop een budgetmaandrapport en verslag van alle tips en adviezen. Ik merk in de praktijk dat veel werknemers met een enkele afspraak ook al veel inzichten mee krijgen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Het kan ook zijn dat de medewerker meer hulp kan gebruiken om toe te werken naar een gedragsverandering. Het is aan de werkgever om, na het ontvangen van een plan van aanpak, te bepalen hoeveel uur extra mag worden geboden. Ik heb een aantal mogelijkheden van diensten opgesomd:

  • Budgetcoaching opnemen in secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Kennismakingsgesprek met een budgetcoach
  • Financiële gevolgen van life-events
  • Workshop ‘Grip op je geld’

Uiteraard denk ik graag mee naar een passende oplossing binnen jouw organisatie.

Hoe ziet het traject er na aanmelding door werkgever uit?

Ik neem contact op met de werknemer voor een korte kennismaking en plannen daarna een intakegesprek in bij werknemer thuis, of een locatie waar werknemer zich prettig voelt. Tijdens het intakegesprek zetten wij in op een zo goed mogelijke inschatting van de financiële situatie van werknemer. Kan de werknemer nog zelfstandig zijn/haar schulden oplossen? We bepalen het totaal aan trajecturen welke nodig zijn om de werknemer zo snel mogelijk weer financieel gezond en in balans (op de werkvloer) te krijgen. Er wordt een voorstel (offerte) verstuurd. Als traject is gestart, verstuur ik aan het begin, tijdens en aan het einde van het traject een korte rapportage. Ook vindt -waar nodig- telefonisch contact plaats.

Budgetcoach nodig?

MKB Finanz vindt dat je elkaar moet helpen. Ook als het even tegen zit. Als je bijvoorbeeld door een echtscheiding, overlijden, komst van een kind of ziekte tijdelijk in financiële uitdagingen komt. Ik kan helpen om weer grip en overzicht in je inkomsten en uitgaven te krijgen. Ik ben als budgetcoach NEN-8048 gecertificeerd en KIWA geregistreerd. Denk je als werkgever na het lezen van deze informatie dat een budgetcoach iets voor jouw medewerker(s) kan zijn? Neem dan contact met mij op via Oscar@mkbfinanz.nl. Dan bespreken we de opties.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl