In deze blog:
- De motor van de economie
- Nederlandse MKB betaalt hogere rente
- Redenen voor een hogere rente voor MKB
- Marktfalen
- MKB financieringsakkoord
- Wie is de financieringsadviseur voor het MKB?
Het verkrijgen van financiering is voor MKB-ondernemers in Nederland een stuk moeilijker dan in andere landen. Het proces is ingewikkelder, banken wijzen leningen vaker af en de leningen die wel worden verstrekt zijn duurder. Dat blijkt uit een benchmark die Oliver Wyman opstelde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Lees in deze blog waarom kleinere ondernemers een hogere rente betalen en hoe een financieringsadviseur MKB je van dienst kan zijn.
De motor van de economie
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is van grote waarde voor de Nederlandse economie en moeten we koesteren. Het MKB is verantwoordelijk voor ruim 70 procent van de werkgelegenheid. Een kansrijk ondernemersklimaat en economische dynamiek zijn van groot belang. Daarbij is een goed werkende financieringsmarkt cruciaal voor MKB’ers om passende financiering te vinden voor groei, vernieuwing en investeringen. Het is al langere tijd geen geheim dat het voor het Nederlandse MKB steeds moeilijker wordt om een lening te krijgen. Financiering is voor kleinere bedrijven al jaren een probleem. Daarom is door onderzoeksbureau Oliver Wyman een benchmark uitgevoerd naar hoe de Nederlandse MKB-financieringsmarkt zich verhoudt tot andere landen. Wat doet Nederland goed, en waar is ruimte voor verbetering?
Nederlands MKB betaalt hogere rente
Om investeringen te financieren is het Nederlands MKB afhankelijk van leningen bij commerciële banken. Een zorg rond de financiering zijn de rentekosten. Als de rentetarieven op kleine leningen – waarvan MKB’ers vaak afhankelijk zijn – in Nederland en de rest van het eurogebied worden vergeleken, dan valt het op dat deze in Nederland aanzienlijk hoger liggen, terwijl dit voor grotere leningen niet het geval is (figuur 1). Hogere rentes kunnen investeringsplannen remmen en concurrentienadelen veroorzaken. Is dat verschil te rechtvaardigen?
Redenen voor een hogere rente voor MKB
Er kunnen gegronde redenen zijn waarom het mkb en het grootbedrijf verschillende rentes betalen op hun krediet. Zo sluit het MKB gemiddeld kleinere leningen af. Omdat een financier vaste afsluitkosten maakt bij het verstrekken van een krediet, geldt er voor de relatief kleine leningen een hogere renteopslag. Daarnaast is het waarschijnlijk dat leningen aan MKB’ers risicovoller zijn. Zo zijn er aanwijzingen dat bedrijfsomvang negatief samenhangt met de kans op een faillissement. Dit leidt dan tot een hogere risicopremie voor MKB leningen. Ook kan informatieasymmetrie een rol spelen. Dit is een onbalans waarbij de ene partij over meer of over betere informatie beschikt dan de andere. Dit kan sterker aanwezig zijn bij kleine bedrijven, omdat deze minder goed ‘harde’ kwantitatieve informatie (meestal uitgedrukt in cijfers en getallen) kunnen overleggen wat betreft hun kredietwaardigheid. Dit kan ervoor zorgen dat financiers (ten onrechte?) de risico’s te hoog inschatten. Er kunnen echter ook andere redenen zijn voor een hogere rente, zoals marktmacht van Nederlandse banken ten opzichte van het MKB, dat immers nog steeds te weinig andere financieringsmogelijkheden heeft.
Marktfalen
Marktfalen komt voor als een markt niet helemaal perfect werkt. Dit is een begrip dat uit de economie komt. Het is mogelijk dat de markt voor MKB financiering tekortkomingen heeft, waardoor vraag en aanbod niet goed tot elkaar kunnen komen. Het is aannemelijk dat coördinatiegebreken bij MKB financiering een grote rol spelen. Dat geldt vooral bij kleine kredieten. Deze zijn relatief bewerkelijk ten opzichte van de omvang van het krediet. Er zijn geen aanwijzingen dat het Nederlandse bankwezen marktmacht uitoefent jegens het Nederlandse MKB. Zo heeft een recent rapport geen aanwijzingen gevonden voor een gebrek aan concurrentie. Wel kan sprake zijn van problemen met de marktstructuur. Het Nederlandse bankenlandschap wordt gedomineerd door vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank). Dit maakt dat de bankensector in Nederland sterker geconcentreerd is dan die in veel andere Europese landen. Als een kredietvraag wordt afgewezen, zijn er voor een MKB ondernemer niet veel alternatieve (al dan niet bancaire) kredietverleners. Verbetering van de marktstructuur vraagt om verbreding van het financieringsaanbod.
Tip: alle financiers hanteren hun eigen zakelijke kredietvoorwaarden. De meeste banken geven inzage in wat de hoogte van jouw rente bepaalt. Zo berekenen ze bijvoorbeeld een opslag voor de operationele kosten. Hoe hoger de financiering, hoe lager het percentage operationele kosten. Kijk waar je de obligoklasse (of schuldmarktwaarde verhouding) kunt beïnvloeden.
MKB financieringsakkoord
De benchmark en zijn aanbevelingen geven aanleiding om met relevante partijen uit het financieringsecosysteem gezamenlijk volgende stappen te zetten om de toegang tot financiering verder te verbeteren. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom financiers, adviseurs, ondernemersorganisaties, overheden en toezichthouders uitgenodigd om in gesprek te gaan over de benchmark en het MKB financieringsbeleid. Vanwege het gemeenschappelijk belang bij een optimale financieringsmarkt willen de betrokken partijen komen tot een MKB financieringsakkoord. Deze gesprekken worden nu gevoerd en moeten op korte termijn tot een akkoord leiden. Het beoogde resultaat is het beste MKB- financieringsklimaat van Europa.
Wie is de financieringsadviseur voor het MKB?
Intermediairs zoals wij beoordelen de plannen van de ondernemer en zoeken naar de best passende financieringsoplossing, bancair of non-bancair. Er bestaan namelijk veel meer financieringsoplossingen dan enkel bancair. Financieren van bedrijven blijft maatwerk omdat ieder bedrijf anders is. Schakel met jouw regionale financieringsadviseur en neem contact op met een MKB Finanz adviseur. Wij hebben een goed beeld van het actuele financieringslandschap, halen het beste aanbod voor je uit de markt en ontzorgen je tijdens jouw zoektocht naar financiering. Kun jij door met ondernemen. MKB Finanz heeft het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB. Ook in 2023 hebben we weer 100+ ondernemers mogen helpen met hun zakelijke en/of privé financiering. Wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. All you need is MKB Finanz ♥