In deze blog:
Het is weer Moederdag! Het moederschap bestaat uit uitdagingen, vreugde, vermoeidheid en eindeloze liefde. Verdient jouw ondernemende moeder ook een bloemetje? Laat het haar weten en tag haar in de comments! #Moederdag.
Aantal vrouwelijke ondernemers gegroeid met 60 procent
Steeds meer vrouwen gaan ondernemen. In 2013 waren er afgerond zo’n 442.000 vrouwelijke ondernemers in Nederland en in 2022 is dit aantal gestegen naar ruim 715.000, blijkt uit het onderzoek SHE LEADS Dashboard 2023 van Erasmus Centre for Entreneurship, het ondernemerschapscentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Mannen blijven in de meerderheid
Een flinke stijging, maar toch zijn mannen nog steeds in de meerderheid als oprichter van bedrijven. In totaal is 37 procent van de ondernemers vrouw tegenover 63 procent man. Het aantal mannelijke ondernemers is namelijk ook flink gegroeid. Er wordt in het onderzoek onderscheid gemaakt tussen soorten ondernemerschap. Vrouwen zijn vooral actief als zzp’er, mannen vaker in een besloten vennootschap.
Ondernemen met hart
Uit de SHE LEADS Dashboard 2023 blijkt dat vrouwelijke ondernemers bovendien een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van grote sociaal-maatschappelijke vraagstukken: bedrijven geleid door vrouwen zijn meer impact-georiënteerd en hebben de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties hoog in het vaandel staan. Het onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship wijst ook uit dat vrouwelijke ondernemers nog steeds slechts een fractie (minder dan 3%) van het beschikbare Venture Capital (durfkapitaal, gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven) weten aan te trekken. Vrouwelijke ondernemers moeten daarom hun bedrijven nog grotendeels zelf volledig financieren (‘bootstrappen’), wat de groei flink beperkt.
Het financieringsprobleem
Dit financieringsprobleem, waar veel ‘onconventionele ondernemers’ (anders dan gewoon, minderheidsgroepen) tegenaan lopen, zorgt ervoor dat er nog veel onbenut potentieel is in Nederland. Het SHE LEADS-rapport zoomt in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen rondom vrouwelijk ondernemerschap en geeft een podium aan 50 inspirerende en succesvolle rolmodellen die toonaangevend zijn in tech, groeiondernemerschap, serial entrepreneurship, sociale impact en gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het hebben van rolmodellen van wezenlijk belang is om de ondervertegenwoordiging van (nu nog) onconventionele ondernemers te doorbreken. (Bron: Academy of Management Proceedings en Journal of Small Business Management).
Linda Klunder mede oprichter van Impact of Kumasi
Eén van die vijftig rolmodellen is Linda Klunder, co-founder & head of impact bij Kumasi: “Het is van immens belang om aandacht te geven aan impact gedreven vrouwelijk ondernemerschap. Als ondernemer zijn er vele hordes die je moet overwinnen en die bovendien aangetoond anders zijn voor vrouwen dan voor mannen. Door op de hoogte te zijn van deze verschillen kunnen zowel ondernemers als investeerders helpen om gelijk speelveld te creëren.”
MKB Finanz helpt ook graag vrouwelijke ondernemers
Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke ondernemers minder vaak financiering aantrekken én minder vaak slagen in het aantrekken van kapitaal dan hun mannelijke collega’s. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Ons team helpt je graag met het vergelijken van je opties. Zo hebben we ook voor diverse vrouwelijke ondernemers de (groei)financiering mogen regelen. Vind je het lastig om zelf een krediet aan te vragen? Neem dan contact op met onze collega’s van MKB Finanz, zij staan paraat om jou verder te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, want samen kom je vaak veel verder dan in je eentje. Laten we samen de regio ondernemender maken!
Met 40+ geldverstrekkers doen wij zaken. Krijn, Oscar en Quido helpen je graag.