MKB Finanz Veenendaal

De voordelen van het MKB Finanz lidmaatschap

×
Ga terug naar het overzicht

MKB Finanz: Jouw Weg naar Financiële Zekerheid

Binnen de financiële sector wordt veel gesproken over financiële zelfredzaamheid, financiële gezondheid en financieel fit. Daarbij ligt de focus vooral op de consument. Onderzoek van de Kamer van Koophandel (o.a. Grip op de tent) toont aan dat veel MKB-ers weinig financieel inzicht hebben en geen toekomstgericht beleid voeren op financieel gebied. Helaas zien wij dit ook in onze praktijk. Financieel inzicht is de basis voor een gezond, succesvol bedrijf. Het geeft je input voor belangrijke beslissingen en beperkt je financiële risico’s. En bij de kredietverlening aan het bedrijfsleven focussen banken en andere type financiers op het beperken van hun risico’s. Ze beoordelen de operationele bedrijfsmatige risico’s, de structuur risico’s en financiële risico’s. Als je weet waar je op moet letten kun je erop sturen. Wij delen graag onze uitgebreide ondernemerskennis en jarenlange ervaring binnen de financiële wereld. Meer weten over het lidmaatschap van MKB Finanz? Lees hieronder verder.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de winst

Er komt in deze tijden heel veel op ondernemers af: veranderende wetten en regels, de energiebesparing(splicht), de krapte op de arbeidsmarkt, het terugbetalen van (belasting) schulden, de gestegen rente,….. Ook de hoge vaste lasten lijken steeds meer ondernemers boven het hoofd te groeien. Deze ontwikkelingen hebben allemaal invloed op jouw winst. En de winst heeft (1) invloed op de huidige en toekomstige financierbaarheid van jouw onderneming, (2) invloed op de maximale privéhypotheek en jouw toekomstige woonwensen. De uitdagingen voor ondernemers blijven op de langere termijn fors. Wacht jij ook elk jaar in spanning de jaarrekening af? Het moment waarop je ziet hoeveel winst je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Spring je een gat in de lucht, of valt het eigenlijk een beetje tegen? Laat je niet verrassen en kijk vooruit.

Financieren is vooruitkijken

Bij ondernemen hoort investeren. Je investeert tijd, inzet en geld. Zo geef je invulling aan je ambitie. Investeren brengt risico’s met zich mee. Wil je een investering doen? Dan weeg je financiële en niet-financiële factoren tegen elkaar af. Als je gaat investeren, heb je mogelijk externe financiering nodig. Kijk met de ogen van een financier naar je investering. Bereid de aanvraag goed voor want dat vergroot je slagingskans. Met de hulp van professioneel financieringsadvies en een heldere financiële onderbouwing krijg je sneller een ‘ja’ op je aanvraag. Bij het aanvragen van een financiering (zowel zakelijk als privé) kijken de meeste financiers voornamelijk naar de resultaten van de afgelopen periode. Elke ervaren kok weet dat je eerst het hele recept moet lezen, voordat je aan stap 1 gaat beginnen. Zo werkt de aanvraag van een financiering ook. Als je weet hoe het financieringsproces verloopt, kun je een paar stappen vooruitdenken. En dat geldt ook voor de verlenging of herfinanciering van bestaande financiering(en).

Ook een financiering heeft onderhoud nodig

Brengt jij ieder jaar trouw een bezoek aan de tandarts? Jouw auto voor een onderhoudsbeurt? En komt de verwarmingsmonteur jaarlijks bij jou langs om de ketel of warmtepomp te reinigen? Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, nietwaar? Hoe zit het eigenlijk met het onderhoud van jouw zakelijke en privé financiën? Weinig ondernemers hebben de beschikking over een financieel totaalplan en een vaste adviseur die dit plan periodiek bewaakt en onderhoudt. Dit is jammer, want het financiële product is immers een middel en geen doel op zich. Het krijgen van een financiering kost vaak veel tijd en energie. Als de krediet- of hypotheekovereenkomst eenmaal getekend is, belandt deze vaak in het archief en wordt er nauwelijks meer naar omgekeken. Er zijn echter een aantal redenen waarom dit niet verstandig is en waarom er dan ook eigenlijk minimaal één keer per jaar goed naar je financiering en je toekomstige financieringsbehoefte gekeken dient te worden.

Op welke onderdelen letten wij

Om je een indruk te geven van de onderwerpen die tijdens een “onderhoudsbeurt” aan de orde komen, noem ik een aantal van de belangrijkste zaken waar wij op letten.

  • Is de omvang van de financiering nog wel toereikend en passend?
  • Voldoe je nog aan de afspraken die in de kredietovereenkomst gemaakt zijn?
  • Zijn de voorwaarden en condities nog passend?
  • Loopt binnenkort de einde rentevast periode af of wens je tussentijds zaken aan te passen?
  • Staan er investeringen gepland of zijn investeringen noodzakelijk om de continuïteit te waarborgen?
  • Is de verzekerde som van je woning nog wel correct? Mogelijk was het bij het afsluiten van de hypotheek verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Geldt deze verplichting nog steeds? Is handhaving van deze verzekering wenselijk? Kan dezelfde dekking voor een (veel) lagere premie gehandhaafd blijven?
  • Op enig moment moet de lening worden afgelost. Is duidelijk hoe dit te zijner tijd gaat plaatsvinden. Wanneer je spaart of belegt om deze aflossing te kunnen doen, ontwikkelt de vermogensopbouw zich dan zodanig dat op tijd het vermogen zo is gegroeid dat de lening ook echt kan worden afgelost?
  • Mogelijk dat je bij het afsluiten van de hypotheek bent uitgegaan van een ingangsdatum van de AOW op 65 jaar. Wanneer deze ingangsdatum later is, welk gevolg heeft dit voor de betaalbaarheid van jouw hypotheek?
  • Kun je jouw woonlasten verlagen door nu, met fiscaal voordeel en subsidies, je hypotheek iets te verhogen door jouw woning duurzamer te maken?
  • Is de waarde van de woning door de ontwikkelingen op de woningmarkt in de afgelopen jaren gestegen? Zo ja geeft u dat dan recht op het laten vervallen van bepaalde toeslagen die de geldverstrekker via de rente aan u berekent?

De lijst hierboven is niet uitputtend. De “controlepunten” verschillen per type financiering of hypotheek en per type relatie, maar in veel gevallen kunnen wij verbeteringen voorstellen. Benieuwd? Bel of mail ons dan. Wij vertellen je graag uitgebreider over hoe wij jouw bestaande financieringen tegen het licht kunnen houden. Zelfs als je de financiering of hypotheek niet via ons geregeld hebt.

Lidmaatschap

Zorg er dus voor dat de krediet- en hypotheekovereenkomst niet in het archief beland, maar dat je hier periodiek met je adviseur naar kijkt. Een financiering is niet statig, maar behoeft een periodiek onderhoud. Dit voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat zowel jouw onderneming als jezelf als ondernemer in privé klaar bent en blijft voor de toekomst. Bij MKB Finanz krijg je echte adviezen, ook als dat soms ongemakkelijk voelt. Je krijgt toegang tot oplossingen uit de praktijk. Graag een lidmaatschap afsluiten? Of meer informatie? Plan dan even een afspraak in door op onderstaande knop te drukken. We helpen je graag.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl