MKB Finanz Veenendaal

Eindejaarstips voor ondernemers

×
Ga terug naar het overzicht

Tegen het einde van het jaar worden sommige ondernemers wat onrustig. Zijn er nog zaken die je moet regelen voor 1 januari 2024? Of heb jij alles onder controle? Dus de hoogste tijd voor onze beste eindejaarstips voor ondernemers. We zetten er 6 voor je op een rij, want MKB Finanz onderneemt graag met jou mee 😉.

In deze blog:

Belastingvoordeel met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Een goed woord om op het scrabblebord te leggen. Denk jij nog aan de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)? Laat dit extra belastingvoordeel niet liggen. Om in 2023 in aanmerking te komen voor de KIA moet je een bedrag tussen € 2.601,- en € 353.973,- investeren in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming. In onderstaande tabel vindt je de percentages voor deze investeringsaftrek. Benut de komende maanden nog de vergeten investeringsaftrek.

Bron: Belastingdienst

Benut de vrije ruimte van de werkkostenregeling

Het is ieder jaar een open deur, maar toch willen we hem noemen: benut de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR). De WKR geldt voor alle werknemers, dus ook voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Een DGA kan, binnen fiscale marges, gebruik maken van de vrije ruimte. Binnen de WKR mag een DGA in 2023 maximaal 3% van de eerste € 400.000,- van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen (de vrije ruimte). Bij een salaris van € 70.000 is dit € 2.100 per jaar. Daarnaast zijn er voor de DGA nog meer opties om fiscaal zo optimaal mogelijk inkomen in privé te krijgen. Denk hierbij eens aan een onkostenvergoeding, vergoeding studiekosten kinderen, vergoeding van jouw partner, auto van de zaak, vergoeding kosten internet thuis, etc. Meer weten over fiscaal optimaal belonen? Raadpleeg jouw fiscalist.

Fiscale jaarrekening en commerciële jaarrekening

Hoe ziet jouw balans eruit op 31-12-2023? Een gezond bedrijf heeft voldoende eigen vermogen op de balans. Heb jij wel eens gehoord van stille reserves? Het klinkt wel erg mysterieus en wat voor impact kan het hebben op je onderneming? Stille reserves zijn het verschil tussen de boekwaarde en de werkelijke marktwaarde van je investering. Het kan gaan om ondergewaardeerde activa, zoals je bedrijfspand. Ik vermoed dat in de afgelopen tijd die wel in waarde is gestegen. Het vinden van je stille reserves en daarna benutten kan aanzienlijk veel voordelen hebben voor je onderneming. Denk daarbij aan het verbeteren van je kredietwaardigheid of nog mooier het verhogen van je financiële positie. Benut de stille reserves die op jouw balans aanwezig zijn.

De financier kan een groot deel van de stille reserve bij het eigen vermogen optellen, waardoor de solvabiliteit stijgt. Voor financiers is een hoge solvabiliteit gunstig. De kans dat je de financiering kunt terugbetalen is dan groter. En dat levert je als het goed is een rente voordeel op.

Tip: Lever een commerciële jaarrekening aan bij de financier die inzicht geeft in het vermogen en resultaat in het economische verkeer van jouw onderneming. Meestal wordt er een fiscale jaarrekening opgesteld. Deze dient zoals gezegd slechts één doel, namelijk het vaststellen van een grondslag (de belastbare winst) voor de heffing van de belasting.

In 2023 dividend uitkeren of juist niet

Per 1 januari 2024 wordt het huidige tarief in box 2 van 26,9% vervangen door twee tarieven. Een tarief van 24,5% op inkomsten uit aanmerkelijk belang (waaronder dividend) tot € 67.000,- en een tarief van 31% over het bedrag daarboven. Voor fiscale partners is die grens € 134.000,- gezamenlijk.
Het hoge tarief kan vanaf 1 januari 2024 nog stijgen naar 33%, de Tweede Kamer heeft hierover namelijk een motie aangenomen.

Anticipeer zo goed mogelijk op de komende tariefswijzigingen in box 2. De vraag is namelijk of het raadzaam is om in 2023 al dividend uit te keren of te wachten tot 2024 en latere jaren. Datzelfde geldt voor een voorgenomen aandelenvervreemding: is het raadzaam dit uit te voeren in 2023 of te wachten tot 2024? Een dergelijke beoordeling en beslissing vergt maatwerk en is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden. Overleg daarom altijd met uw (fiscaal) adviseur.

Investeer nog in 2023 energiezuinig

De energie-investeringsaftrek (EIA) wordt in 2024 verlaagd van 45,5 naar 40%. Ben je toch al van plan binnenkort energiezuinig te investeren, doe dit dan zo mogelijk nog in 2023. Houd wel rekening met aanverwante effecten, zoals de invloed op de hoogte van jouw winst en de invloed op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. En je kunt alleen in 2023 nog gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Hiervoor is in 2023 € 30 miljoen beschikbaar.

Toekomstige pensioeninkomen

Is jouw hypotheek op jouw pensioen voorbereid? Zolang je een zakelijk inkomen hebt, kun je een hypotheek aanvragen – ook na jouw pensioen. Het is dus niet zo dat je geen woning meer kunt kopen als je gepensioneerd bent. Maar, eerlijk is eerlijk. Het pensioenkapitaal zit vaak in de zaak of in de waarde van stenen. Ook als je nog even blijft door ondernemen of inkomsten uit vastgoed hebt. Niet alle inkomsten tellen mee als ‘inkomen’. Het tijdstip waarop jij een hypotheekaanvraag doet is van groot belang. Tien jaar voor de AOW-leeftijd moeten hypotheekverstrekkers namelijk rekening gaan houden met jouw toekomstige pensioeninkomen. En dat heeft gevolgen voor de maximale leencapaciteit. Voor wie de pensioenleeftijd nadert is professioneel hypotheekadvies van MKB Hypotheken geen overbodige luxe. Naast jouw hypotheekvoorwaarden, nemen wij ook jouw persoonlijke situatie in ons advies mee. Wil je nog iets met jouw privé hypotheek? Regel dit dan op tijd.

Disclaimer

Het fiscale landschap verandert voortdurend, zeker voor ondernemers. Het overzicht is lang niet uitputtend, maar eerder bedoeld als handvat om een gesprek met jouw adviseur goed te kunnen voorbereiden. Bij de samenstelling van de eindejaarstips is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan. Een goede afstemming met jouw adviseur is van belang.

Adviesgesprek

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl