MKB Finanz Veenendaal

Excessief lenen van de B.V. beperkt vanaf 2023!

×
Ga terug naar het overzicht

Wet Excessief Lenen

Ondernemers let op: is jouw lening bij jouw eigen vennootschap excessief? Of is jouw pensioen excessief uitgeleend? De Wet Excessief Lenen bij de eigen vennootschap is namelijk per 1 januari 2023 in werking getreden.

Waarom is de Wet Excessief Lenen ingevoerd

Het kabinet wil met de nieuwe wet leningen van een vennootschap aan zijn directeur-grootaandeelhouder (DGA) en andere aanmerkelijkbelanghouders (AB-houders) ontmoedigen. AB-houders stellen vaak inkomstenbelastingheffing in box 2 uit door te lenen van de eigen vennootschap, in plaats van dividend uit te keren. Om dit uitstel en soms ook afstel tegen te gaan, heeft het kabinet deze nieuwe maatregel genomen.

Wat is de impact van deze nieuwe wet

De wet heeft dus als doel het tegengaan van excessieve leningen die DGA’s aangaan bij hun eigen B.V. vanuit fiscaal oogpunt. Als DGA met vastgoedbeleggingen kan de wetgeving omtrent excessief lenen bij eigen B.V. aanzienlijke gevolgen hebben voor de financiële situatie en beleggingsstrategie. Het deel van schulden hoger dan EUR 700.000,- van jou als AB-houder aan jouw vennootschap wordt aangemerkt als fictief voordeel uit aanmerkelijk belang en wordt belast in box 2 voor de inkomstenbelasting. Heb je als DGA een fiscaal partner dan is dit de gezamenlijke hoogte.

Eigenwoningschuld uitgezonderd

Het totaal van de schulden wordt aan het einde van het kalenderjaar, dus voor het eerst op 31 december 2023, bepaald op basis van de nominale waarde. Box 1 eigenwoningschulden aan de vennootschap zijn uitgezonderd als voor deze schulden een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap. Zij tellen dan dus niet mee voor het totaal van de schulden op de peildatum. Box 3 schulden die zijn gebruikt voor de eigen woning tellen echter wel mee.

Peildatum 31 december 2023

Als peildatum voor de hoogte van het geleende bedrag wordt door de Belastingdienst 31 december 2023 aangehouden. Komt het bedrag na deze datum boven de hiervoor genoemde drempel uit dan zal er in box 2 worden belast. In box 2 geldt in 2023 nog een vast tarief van 26,9%. Vanaf 1 januari 2024 wordt dit aangepast. Over de eerste EUR 67.000,- aan inkomen in box 2 gaat het tarief omlaag naar 24,5% (voor partners tot een bedrag van EUR 134.000,-). Over het meerdere gaat het tarief omhoog naar 31%, een stijging dus met 4,1%!  

Welke keuze mogelijkheden zijn er

Naast de eventuele mogelijkheid om de financiering bij uw vennootschap over te sluiten naar een bank, zijn vaak meer oplossingen denkbaar. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen uw schuld bij de BV gewoon aan te houden. Of u kunt uw schuld aan de eigen vennootschap mogelijk aflossen met box 3-vermogen of via een dividenduitkering. In uw situatie zijn er misschien nog andere oplossingen. Bijvoorbeeld door uw beleggingsvastgoed in privé waarvoor u een geldlening heeft lopen bij uw vennootschap, over te dragen aan deze vennootschap en de geldlening af te lossen uit de verkoopopbrengst.

De oplossingen hebben (vaak) ook fiscale gevolgen. Overleg vooraf met uw fiscalist of de oplossing van uw keuze dan ook passend is in uw situatie (en die van uw familieleden). Uiteraard kunt u eerst met ons sparren voordat u uw fiscalist om advies vraagt.

  1. Niets doen
  2. Herfinancieren
  3. (Excessief deel van de) leningen aflossen
  4. Leningen aanhouden en de verschuldigde box 2 heffing extern financieren
  5. Herstructureren van de leningen
  6. Combinatie van bovenstaande mogelijkheden

Wat kan MKB Finanz voor jou doen

Als je in privé beleggingspanden heeft die je hebt gefinancierd vanuit de eigen structuur, dan zouden we de mogelijkheden kunnen bekijken om jouw bestaande financiering bij de vennootschap (deels) over te sluiten naar een externe financier. Het is wel maatwerk als het gaat om de kredietmogelijkheden. Met de (bancaire) financiering kun je dan geheel of gedeeltelijk de financiering aan de eigen structuur aflossen. Daarmee wordt voorkomen dat deze nieuwe wetgeving jou gaat raken. Het is uiteraard verstandig om even goed te kijken naar een praktische oplossing om onnodige heffing te voorkomen. Mocht je daarover vragen hebben, dan helpen onze experts je graag verder. Wij werken nauw samen diverse experts, zoals fiscalisten, accountants, advocaten. Op deze manier krijg je te allen tijde het juiste advies voor jouw vraagstuk.

Terugkijken webinar Wet Excessief Lenen bij eigen vennootschap

Veel van onze financieringspartners hebben op verschillende manieren informatie over de consequenties van de Wet Excessief Lenen bij de eigen vennootschap met hun relaties gedeeld. Van Lanschot heeft via een uitgebreid webinar de consequenties en keuze mogelijkheden behandeld. Het webinar van mr. Hanneke Kroonenberg en drs. Patrick Fransen van het kenniscentrum is ook voor onze relaties beschikbaar. Klik hier om het webinar terug te kijken.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl