MKB Finanz Veenendaal

Wat doet een financieel adviseur voor ondernemers?

×
Ga terug naar het overzicht

Zin in je dag, genoeg cash op je bankrekening en rust in je kop. Dat is waar veel ondernemers naar streven. Maar hoe bereik je dat als het gaat om jouw zakelijke en privé financiën? Daar komt een zakelijk financieel adviseur om de hoek kijken. In deze blog gaan we dieper in op de rol van een financieel adviseur voor ondernemers en wat zij kunnen betekenen voor jou en jouw bedrijf.

In deze blog:

Ondernemer wil een ander type adviseur

Een zakelijk financieel adviseur is gespecialiseerd in zakelijk financieel advies en advies aan de ondernemer in privé. Het is belangrijk om te benadrukken dat dit net weer iets anders is dan financieel advies aan particulieren. Een financieel adviseur heeft als taak om bedrijven en ondernemers in privé te adviseren over hun financiën. Dit kan gaan over verschillende aspecten, zoals sparen, beleggen of lenen. Maar het gaat verder dan dat. Een goede financieel adviseur helpt jou als ondernemer ook om meer inzicht te krijgen in jouw huidige financiële situatie en helpt je verbeteringen aan te brengen waar nodig. Dit type adviseur is een volwaardige gesprekspartner bij het adviseren over vraagstukken aangaande de ondernemer (life events) en zijn/haar onderneming (bedrijfscycli). Iedere levens- of ondernemingsfase brengt nieuwe doelen met zich mee. Daarbij dient zich een belangrijke vraag aan: beschik ik op het juiste moment over voldoende financiële middelen om die doelen te verwezenlijken? Kan ik straks werkelijk eerder stoppen met werken? Is de continuïteit van mijn onderneming gewaarborgd als ik het stokje doorgeef aan de volgende generatie? Hoe zit het precies met mijn pensioenopbouw?

Financiële rust thuis en op de zaak

Financiële rust is het uiteindelijke doel van een samenwerking met een zakelijk financieel adviseur. Uit onderzoek blijkt dat mensen over gezondere financiën beschikken als zij beschikken over een financieel plan. Financiële planning laat zich gemakkelijk samenvatten als rust in je hoofd over je financiën, zowel in goede als slechte tijden. Maar ook: het werken aan je wensen en doelen op de korte en langere termijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat zij jou helpen met het optimaliseren van je cashflow, het maken van een realistisch budget of het adviseren over investerings- en financieringsmogelijkheden. Je hebt één aanspreekpunt voor al je geldzaken. Zo’n adviseur is in staat om je financieel te begeleiden in gebeurtenissen (life events) in het leven als ondernemer (bijvoorbeeld trouwen, kinderen, verhuizingen, beleggen en oude dag) en bedrijfscycli van de onderneming (startup, groei, duurzaamheid en bedrijfsovername en -beëindiging). De adviseur heeft een uitgebreid netwerk van kundige en betrouwbare adviseurs.

Twee weten meer dan één

Het voordeel van het inschakelen van een financieel adviseur is dat zij beschikken over de juiste kennis en expertise op financieel gebied. Zij hebben vaak jarenlange ervaring in het vakgebied en blijven zich voortdurend bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kunnen zij jou als ondernemer voorzien van waardevol advies dat specifiek is afgestemd op jouw situatie. Daarnaast neemt de financieel adviseur de ervaringen van alle andere ondernemers binnen het netwerk voor je mee. Je hoeft het immers niet allemaal zelf te doen om ervan te leren, toch? Een financieel adviseur kijkt niet alleen achteruit, maar kijkt samen met jou als ondernemer naar de toekomst. Er is geen kant-en-klaar advies, maar de adviseur stelt de vraag waar je werkelijk naar toe wilt. Niet alleen business-wise, maar ook privé. Denk aan hele praktische zaken waar je waarschijnlijk nog niet bij stil gestaan hebt.

Aantal tips

Elke onderneming is anders en elke hypotheek is anders. Als je als ondernemer een hypotheek wilt aanvragen, laat je dan goed informeren over wat de mogelijkheden zijn voor jou. Veel ondernemers zien wel wat er op de rekening staat, maar weten niet hoe de onderneming er financieel voor staat. Hoe het afloopt met je financieringsaanvraag kun je vooraf inschatten. Je maakt meer kans op een positief antwoord als je weet waar financiers op letten.

Tip 1. Laatst spraken wij een ondernemer uit Zeist. Verzoek was om mee te denken over een zakelijke investering. Ook de privéhypotheek kwam ter sprake in relatie tot strategie en planvorming. Net als vele andere woningbezitters lang geleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Die hypotheken eindigen na 30 jaar. Op de einddatum moet je de hypotheek helemaal aflossen óf hierover nieuwe afspraken maken met de bank. Iets om vroegtijdig over na te denken en niet pas als je aflossingsvrije hypotheek bijna eindigt. Ben je nog geen 10 jaar verwijderd van je pensioengerechtigde leeftijd? Dan is het toekomstbestendig maken van de hypotheek een stuk lastiger. De hypotheekverstrekkers moeten dan ook met je pensioeninkomen rekening houden. Laat je geen probleem aanpraten, houd de regie in eigen hand en denk vooruit.

Tip 2. Met een ondernemer uit Loosdrecht hadden we een ander gesprek. Nu de rente sinds begin 2022 sterk is gestegen, wordt het steeds aantrekkelijker om de verhuisregeling (ook wel ‘meeneemregeling’) te gebruiken. Veel aanbieders van hypothecaire kredieten bieden deze mogelijkheid in hun voorwaarden. Zo ook de hypotheekverstrekker van deze ondernemer. Thuis waren al gesprekken gevoerd om in dezelfde wijk nog één keer te gaan verhuizen naar een gelijkvloerse woning. De lage rente op de oude lening kan worden meengenomen naar de nieuwe woning was de hoofdgedachte. Eigen middelen waren aanwezig voor de verbouwing en verduurzaming. Wat de ondernemer zich niet beseft heeft is dat dit in de praktijk iets ingewikkelder ligt. Bij een verhuizing is er sprake van een nieuw toets moment. Als er onvoldoende inkomen is om de lening aan te gaan, dan is de verhuisregeling niet toepasbaar. In dit specifieke geval was de ondernemer met zijn onderneming aan het afbouwen. De cijfers waren van andere orde dan bij het sluiten van de hypotheek. De afgelopen jaren heeft de ondernemer met eigen spaarmiddelen een kleine vastgoedportefeuille opgebouwd. Een prima huurstroom. Maar niet alle hypotheekverstrekkers nemen de huurinkomsten van één of meerdere verhuurde panden mee bij het bepalen van het toets inkomen. Je snapt dat zo’n verrassing niet fijn is, want de droom waar al jarenlang thuis over gesproken wordt lijkt bijgesteld te moeten worden. Gelukkig was er een goed alternatief beschikbaar, maar het was aan de keukentafel in eerste instantie wel even schrikken.

Tip 3. In Ede spraken wij een onderneemster die in haar werkmaatschappij veel vermogen heeft opgebouwd. Met eigen middelen is de voorraad opgebouwd, wordt het verschil tussen de te ontvangen betalingen van debiteuren en de te betalen crediteuren opgevangen. En is er sprake van een wagenpark zonder financiering. Het risicoprofiel van de onderneming is laag. Dat betekent dat je als onderneming een lage risico- en klantopslag krijgt op de ingekochte rente. Door de onderneming deels te financieren met extern vermogen, kun je een deel van het ondernemingskapitaal uit de risicosfeer van de onderneming halen. Stel dat de onderneming toch in een wat zwaarder weer situatie terecht komt, dan blijft het afgescheiden kapitaal buiten de risicosfeer. In deze specifieke situatie was de behoefte om met dit vrijgespeelde kapitaal te investeren in andersoortige beleggingen/ ondernemingen. Profiteer van de zogenaamde hefboomwerking. Veel mensen beginnen bij dit soort begrippen (en wat ingewikkeld uitziende formules) wat glazig te kijken. Trek vreemd vermogen aan, zodat je de rentabiliteit van je eigen vermogen kunt verbeteren. Dat is het zogenaamde hefboomeffect. Het betekent dat er hogere opbrengsten worden behaald dan de rentekosten voor het vreemd vermogen.

Ook voor de familie

Niet alleen de ondernemer zelf, maar ook gezinsleden of familieleden voelen zich betrokken bij het bedrijf. We zijn een kantoor dat zich graag opstelt als adviseur op zaken die in een gezin of familie spelen op financieel gebied. Een kantoor voor de hele familie. Daarnaast vinden we het heel fijn om als een grote familie samen te werken met en voor onze klanten. Onze kracht: alle aspecten van de ondernemer, zijn familie en de onderneming overzien en laten meewegen in het advies. En daarbij gaan we door waar anderen stoppen: het blijft niet bij alleen een advies, we staan ervoor dat het ook gaat werken en de gewenste resultaten oplevert.

Zo vind je een goede financieel adviseur

Maar hoe vind je nu de juiste financieel adviseur voor jouw bedrijf? Het is belangrijk om te kiezen voor een adviseur die past bij jouw specifieke behoeften en wensen. Een goede eerste stap is om referenties op te vragen en ervaringen van andere ondernemers te raadplegen. Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de expertise en ervaring van de financieel adviseur, zodat je er zeker van kunt zijn dat zij beschikken over de juiste kennis op het gebied van zakelijke financiën. Financieel advies voor ondernemers is een vak apart. Privé en zakelijk zijn immers sterk met elkaar verbonden. Daarom bestaat financieel advies uit een optimaal samenspel tussen jouw zakelijke en privésituatie. Financieel advies draait om jou, jouw bedrijf en jouw partner/gezin. Daarom is het ook belangrijk dat er een klik is tussen jou en de financieel adviseur. Je moet je op je gemak voelen bij deze persoon en open kunnen praten over jouw bedrijfsfinanciën. Vertrouwen en transparantie zijn essentieel in een goede samenwerking met een financieel adviseur.

Morgen kan het anders

Financieel advies gericht op jouw situatie of bedrijf. Daar kun je op rekenen! Op onze kantoren in Veenendaal en Hilversum kun je terecht voor al je financiële vraagstukken. Een luisterend oor en aandacht voor jouw wensen en behoefte. Een adviseur die lokaal betrokken is, bij de buurt én bij onze klanten. Onze adviseurs maken voor jou zakelijke en financiële oplossingen inzichtelijk, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen die passen bij jouw gewenste financiële situatie én jouw bedrijf. Want weten waar je financieel aan toe bent, geeft een heel gerust gevoel.

Bij MKB Finanz krijg je financieel advies specifiek voor ondernemers, dichtbij huis geregeld. Of je nu in de regio Gooi en Vechtstreek, Betuwe of de Utrechtse Heuvelrug woont of de onderneming hebt. We plannen altijd een eerste vrijblijvende afspraak in om nader kennis te maken. Bij ons op kantoor of bij jou thuis of op de onderneming. Wat jij het prettigste vindt. Het doel is in de eerste plaats altijd dat jij als ondernemer wat hebt aan ons gesprek. We duiken dieper in op jouw situatie en met vernieuwende inzichten helpen we je graag een eindje op weg.

Bel of stuur een whatsapp naar 085 – 007 40 49 en maak een afspraak met één van onze financieel adviseurs.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl