MKB Finanz Veenendaal

Financieren in roerige tijden: hoe doe je dat?

×
Ga terug naar het overzicht

Financieren in roerige tijden: hoe doe je dat?

Daar sta je dan, met je goede gedrag, je ondernemersdrive en met lege handen. Vorig jaar rond deze tijd zag de wereld er heel anders uit. De plannen die je toen had voor jouw bedrijf zijn nu wellicht niet haalbaar of vragen om herziening. Als het economisch minder gaat, is het goed te kijken naar financieringsmogelijkheden. Dus maak je de stap naar jouw huisbank. Maar wat kun je verwachten als het gaat om een (volgend) rentevoorstel? En hoe zit het met de financieringsrisico’s? Wat mag (en kun) je verwachten van je bank? En zijn er interessante alternatieven?

Hoe beoordeelt de bank jouw financiering?

Voor veel ondernemers is het aanvragen van een financiering een black box. In feite is het heel simpel: het gaat om de vent, de tent en de cent. Grofweg kunnen we stellen dat financiers leunen op 4 pijlers: Ondernemer/Onderneming, Rentabiliteit, Vermogen en Zekerheid.

Pijler 1: Onderneming/Ondernemer. Is er geloof en vertrouwen in de te financieren onderneming? Daarbij kijken ze naar de ondernemer, het  trackrecord, in welke branche de onderneming actief is en of de onderneming waarde creëert (businessmodel).

Pijler 2: Rentabiliteit. De verdiencapaciteit wordt beoordeeld. Is er voldoende geldstroom (cashflow) om te voldoen aan de financieringsverplichtingen (aflossing en rentelast)? Let op: cashflow is iets anders dan omzet en winst. Omzet is het bedrag dat je in een periode verdient. De winst is alles wat je overhoudt als alle gemaakte kosten voor je onderneming aftrekt van de omzet. Bij cashflow draait het om de geldstromen, dus de inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode.

Pijler 3: Vermogen. Het vermogen wordt getoetst op basis van de solvabiliteit van de onderneming. Hoeveel eigen vermogen heeft het bedrijf of hoeveel kun je opbouwen in de toekomst? De vermogenspositie van de onderneming is belangrijk om toekomstige vervangingsinvesteringen of tegenvallers op te kunnen vangen. Stille reserves spelen hierin ook een rol. Een voorbeeld van een stille reserve is het verschil in de boekwaarde van een bedrijfspand en de werkelijke marktwaarde.

Pijler 4: Zekerheden. Het belang van de financier is dat de uitgeleende gelden worden terugbetaald. En als dat niet gebeurd de financier zich (met voorrang) kan verhalen. Dit doen ze door zekerheden te bedingen op goederen of rechten. Mocht de onderneming niet meer aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen, dan kan de financiering worden uitgewonnen door zekerheden te verkopen.

Wat zijn de veel gebruikte ratio’s bij een financiering?

Financiële ratio’s geven je inzicht in hoe jouw onderneming er financieel voor staat. Dat is nuttig voor jezelf, maar ook voor een (potentiële) verstrekker van de financiering. Financiële ratio’s zijn verhoudingsgetallen of kengetallen die wat vertellen over de financiële situatie en ontwikkeling van een bedrijf. De meest gebruikte ratio’s zijn:

  • Solvabiliteitsratio: gecorrigeerde eigen vermogen (garantievermogen) / (gecorrigeerde) balanstotaal
  • Liquiditeitsratio: vlottende activa (voorraad, debiteuren, liquide middelen) / kort vreemd vermogen
  • Rentabiliteitsratio: winst of verlies van het boekjaar / eigen vermogen
  • Netto werkkapitaal: vlottende activa -/- kort vreemd vermogen
  • DSCR: vrije kasstroom / totale rente- en aflossingsverplichtingen
  • ICR: bedrijfsresultaat / rentelasten
  • Leverage ratio: senior netto schuldpositie + vrij besteedbare liquide middelen / EBITDA
  • LTV: hoogte van de aangevraagde financiering / getaxeerde waarde van het vastgoed

Tip: Dit zijn een hoop financiële termen en formules waarmee je ratio’s kunt berekenen. Kom je hier zelf niet uit, heb je een vraag over de ratio’s van jouw onderneming? Stel dan je vraag aan een van onze adviseurs.

Wat mag (en kun) je verwachten van je bank?

De stijging van de rente door de ECB heeft een directe invloed op ons land. Zo is de spaarrente voor een groot deel gekoppeld aan de officiële rente. Een eerste gevolg is dat er bij de meeste banken al geen negatieve rente over het spaargeld, boven een bepaald bedrag, betaald hoeft te worden. De spaarrentes op de gewone spaarrekeningen komt momenteel weer wat in beweging. De eerste grootbank heeft inmiddels aangekondigd vanaf december weer rente te gaan vergoeden op spaarrekeningen met een variabele rente. Voor spaarproducten met een langere looptijd, zoals deposito’s is de stijging al meer merkbaar. De rentes zijn hier langzaam verder aan het oplopen. De rente voor woonhuis hypotheken heeft een minder sterk verband met de ECB-rente. Toch kan het niet helemaal los van elkaar gezien worden. Een stijging van deze rente is dan ook al merkbaar en het is de verwachting dat deze nog wat verder zal oplopen. Ook voor financieringen aan bedrijven zijn de aanpassingen van de ECB duidelijk voelbaar. Deze rentetarieven zijn sinds de rente wijziging aanzienlijk gestegen en worden verder opgestuwd door minder positieve marktomstandigheden.

Zijn er interessante alternatieven?

Het was de afgelopen jaren heel goedkoop om geld te lenen. Omdat de kosten hiervoor betrekkelijk laag waren, was het aantrekkelijk om voor investeringen vreemd vermogen aan te trekken. De investeringen waren dan ook snel rendabel. Het MKB is in verhouding kwetsbaar voor een stijgende rente. Dit wordt vooral veroorzaakt omdat er binnen het MKB grotendeels gefinancierd is bij een bank. De rentestijging zal door de bank gevolgd worden door de tarieven voor bedrijfsfinancieringen aan te passen. Dat is op dit moment ook duidelijk merkbaar in de financieringsmarkt. Door de hoge inflatie en de genomen maatregelen is het de verwachting dat consumenten de komende periode minder zullen besteden. De rentestijging heeft een directie invloed op bedrijven.

Persoonlijke kennismaking

Bedrijven zijn het meest kwetsbaar omdat ze hun schuld in grotere mate kortlopend hebben gefinancierd. Vaak loont het de moeite om te vergelijken. Zowel bij nieuwe investeringen als bij herfinanciering en einde rentevast periode. Begin op tijd met voorbereiden zodat je tijdig en op het juiste moment de financiering tegen de beste voorwaarden hebt veilig gesteld. Er zijn verschillende renteconstructies, zoals maximaal ontzorgd en begeleid worden door echte financiële kenners. Schakel dan MKB Finanz in!

Adviesgesprek Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl