In deze blog:
- Duurzame groei
- A.A.S. Autoschade Soest
- Een autobedrijf is niet moeilijk te financieren
- Vent in de tent
- Koploper duurzaamheid
- Groei laat zich niet tegenhouden
Hugo Lijding heeft in 2023 Autoschade Van Rijnsoever in Soest overgenomen. Ondertussen is de onderneming omgedoopt tot A.A.S. Autoschade Soest en zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. De overname is onderdeel van een goed doordacht groeiplan. Hugo is eigenaar van meerdere autoschadeherstelbedrijven en een motor- en scooterreparatiebedrijf in Hilversum. Hij combineert het werken aan zijn bedrijven met verschillende bestuursfuncties. Waaronder die van BOVAG (afdeling Schadeherstelbedrijven). En hij is één van de koplopers in ’t Gooi op het gebied van duurzaam ondernemen. Hoe Hugo dat allemaal weet te managen? Genoeg redenen dus om er een blog over te schrijven. Lees hier het inspirerende succesverhaal van ras ondernemer Hugo Lijding.
Duurzame groei
Groei is binnen de bedrijven van Hugo nadrukkelijk verbonden met duurzaamheid. In 2010 heeft Hugo zijn eerste schadebedrijf A.A.S. Autoschade Centrum Hilversum overgenomen. Hij heeft de onderneming van kleine dealer gerelateerde schadeafdeling omgebogen naar een volwaardig universeel schadeherstelbedrijf. In 2016 heeft Hugo de exploitatie van het naastgelegen Paul’s Garage overgenomen. Hij zag kansen om zaken slimmer en efficiënter te organiseren. Als onafhankelijk garagebedrijf verricht het bedrijf alle werkzaamheden op het gebied van onderhoud, reparaties, schade, automaatbak spoelen en APK keuringen. En eind 2022 voegt hij Autoschade Van Rijnsoever uit Soest toe aan zijn bedrijvenportfolio. In 2023 omgedoopt tot A.A.S. Autoschade Soest en legt zich behalve op regulier schadewerk, ook toe op herstel van Donkervoort, bestelwagens en dagherstel. Bij de (her)inrichting van de werkplaats heeft Hugo verschillende maatregelen getroffen op het gebied van duurzaamheid. Lichtbakken met ledlampen, 520 zonnepanelen op het dak, nieuwe spuitcabines en afzuigcabines zijn van het gas af (lucht drogende lakken), alle schuur- en schroefmiddelen zijn over naar elektrisch, elektrificatie is doorgetrokken tot aan het vervangend vervoer en een laadpaleninfra voor de deur.
A.A.S. Autoschade Soest
Voor Hugo past deze overname perfect in zijn groeiplan. Deze overname is belangrijk voor de verdere uitrol van de strategie: schadeherstel van lichte bedrijfsauto’s. Hierdoor kan er een nog grotere doelgroep bediend worden met een perfecte, efficiënte routing binnen de onderneming. Dus naast personenauto’s kunnen ze ook op een efficiëntere manier de lichtere bedrijfsauto’s herstellen. In de regio kunnen de diverse onderdelen van de groep ondernemingen zich nog meer focussen op type activiteit en specialisatie. Met elkaar kunnen ze een grotere efficiëntere organisatie vormen en door de verschillende lokale vestigingen dichtbij de klanten blijven. De bezettingsgraad van de werkplaats in Soest kan met een extra gestuurde schadeomzet verzekerings- en leasemaatschappijen verder toenemen. Maar de kosten gaan bij een overname voor de opbrengsten. Een bedrijfsovername kost geld. Het bedrijfspand, de goodwill, de inventaris en de investeringen in verduurzaming en verbeteringen zijn bij elkaar opgeteld een behoorlijke investering.
Een autobedrijf is helemaal niet moeilijk te financieren
Net als bij veel ondernemingen was er in Hugo zijn situatie ook sprake van een relatie met een huisbank. Een eerste stap voor veel ondernemers is een gesprek met de huisbank. Met zijn prima cijfers, voldoende eigen spaargeld en een goed overnameplan had hij alle vertrouwen om de gewenste financiering bij de huisbank te verkrijgen. Zij kenden hem ondertussen al sinds 2010 toen hij A.A.S. Autoschade Centrum Hilversum heeft overgenomen. Maar het antwoord was een stuk korter dan de persoonlijke relatie met de huisbank. Nee, wij willen geen bedrijven meer financieren die actief zijn in de Automotive branche. Wat?
Hugo is een ondernemer die zich niet zomaar aan de kant laat zetten, zeker als iets niet goed voelt. Op een automotive congres ‘Pitstop voor Ondernemers’ kwam Hugo in gesprek met Quido Schaafsma van MKB Finanz. Quido heeft de bedrijfscijfers beoordeeld en kwam daarna met een plan van aanpak om de gewenste financiering wel te krijgen. Een bedrijfsovername vraagt vaak een forse investering. In geval van Hugo moest er een bedrag aan goodwill betaald worden + de overnamesom voor de inventaris, het bedrijfspand en werkkapitaal. De totale koopsom kon niet volledig uit de eigen cash flow betaald worden. We hebben gekozen voor een combinatie van financieringsvormen. Een deel is met een lening gefinancierd en er is eigen geld ingestoken. Ondanks dat een vendor loan (een achtergestelde lening van de verkoper aan de koper) bijna niet meer weg te denken is in de overnamepraktijk, hebben wij hier niet voor gekozen.
Hugo heeft gekozen om voor deze overname een financieringsrelatie aan te gaan met een niet bank. Uiteraard voldoet deze professionele partij aan de Wet op het financieel toezicht (Wft) en beschikken ze over de juiste vergunningen. Maar ze hebben geen vergunning van de Europese Centrale Bank. Deze financier wilde heel graag de bedrijfsovername financieren en financieringspartner zijn om de groeiplannen mogelijk te maken. Flexibele voorwaarden zoals een aflossingsvrije periode, de looptijd en de extra financiële ruimte voor groei hebben de doorslag gegeven. De rest is geschiedenis. Inmiddels draait de onderneming in een fraai pand aan de Nijverheidsweg 8 in Soest op volle toeren. En niet onbelangrijk voor de financier: de werkelijke prestaties zijn beter dan de prognose.
Vent in de tent
Ziet de huisbank niet dat ik hier goud in handen heb? Ze snappen er niets van! De emotie is begrijpelijk. Ondernemers zijn positief over hun product en over de kans die ze zien. Daar zijn het per slot van rekening ondernemers voor. Een bank denkt fundamenteel anders dan een ondernemer. Laat je niet tegenhouden. Het verkrijgen van een financiering bij een bank is wel moeilijker geworden. Maar banken kijken nog steeds naar dezelfde zaken als bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Een goed onderbouwd financieringsplan is erg belangrijk. Zeker wanneer het om een overnamefinanciering gaat. Er zijn een aantal pijlers waarop een aanvraag wordt beoordeeld: Ondernemer en Onderneming, Rentabiliteit, Vermogen, Liquiditeit en Zekerheden. Hierbij is de eerste pijler misschien wel de belangrijkste. De kwaliteiten van Hugo maakt een belangrijk deel uit bij de ondernemingsanalyse. Zijn leiderschap, missie, visie en waarden en wijze waarop hij mensen om hen heen tot voortdurende verbetering en vernieuwing inspireert hebben we benadrukt in de financieringsaanvraag. Hij is een kei om zijn overdenkingen in concrete plannen en budgetten vorm en inhoud te geven. Hoe belangrijk beleid en strategie ook zijn, het gaat ook om de mensen en cultuur in een organisatie. Hij betrekt medewerkers bij ontwikkelingen. Hij laat key medewerkers participeren in de onderneming. Er wordt door Hugo en zijn medewerkers nauw samengewerkt met partners en leveranciers om de toegevoegde waarde in de keten te vergroten. De vent, oftewel de ondernemer achter een bedrijf, is de belangrijkste factor in het succes van een onderneming. De vent, de tent en de cent moeten naadloos op elkaar aansluiten. In een financieringsaanvraag krijg je geen tweede kans om een eerste indruk te maken. N.B.: bij vrouwelijke ondernemers noemen we haar de vrouw in het gebouw in plaats van de vent in de tent.
Koploper duurzaamheid
Met al zijn bedrijven is Hugo aan het verduurzamen. Voor zowel de garage als de autoschadeherstelbedrijven zijn ze bezig om de CO2-uitstoot te verminderen door minder en beter energieverbruik en het beter stroomlijnen van de afvalstromen. De branche waarin zij zitten – de autobranche – is sterk gereguleerd. Ze krijgen soms om de twee weken een audit. Van opdrachtgevers, leasemaatschappijen, verzekeraars. En daarin wordt álles bekeken. Hoeveel oplosmiddelen worden er gebruikt? Hoeveel wordt er aan energie verbruikt? Hoe zien de afvalstromen eruit? De projecten waar Hugo op zijn bedrijventerrein mee bezig is, blijven niet onopgemerkt. Hugo deelt zijn opgedane kennis en ervaring met de ondernemers uit de buurt. Ook de gemeente is een belangrijke aanjager. Zo vroegen zij aan Hugo: ‘Wat jij daar bij jou op het terrein in het klein hebt gedaan, kunnen we dat niet groter aanpakken?’. Op deze manier heeft Hugo vele ondernemers geïnspireerd. Hij heeft ze concrete handvatten gegeven, waarmee ze binnen hun eigen onderneming of ecosysteem ook konden versnellen op het gebied van de energietransitie. Hugo neemt deel aan een projectteam. De gedachte van het projectteam was om zoveel mogelijk buurbedrijven te zoeken die op eenzelfde manier als Hugo met de buren zonnestroom kunnen delen, net zo lang tot heel Hilversum Zuidwest één groot zonnedak heeft. Een beetje zoals losse olievlekken die langzaam maar zeker samenvloeien tot één grote vlek.
Lees hier nog meer verhalen over duurzame initiatieven in Hilversum.
Groei laat zich niet tegenhouden
Als ondernemer wil je de vrijheid hebben om jouw bedrijf te laten groeien. Om plannen te maken én uit te voeren, ongehinderd door financiële barrières. Laat je net als Hugo niet tegenhouden. Worden jouw groeiplannen bemoeilijkt door een beperkte financiële ruimte of door een bank die jouw plannen niet wilt financieren? Laat je niet stoppen door maar, want bij MKB Finanz weet je meteen hoe je je zakelijke doelen kunt financieren. Wil je meer weten over wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen?
Neem vrijblijvend contact met ons op.