MKB Finanz Veenendaal

In schrikkeljaar betaal je meer rente voor je hypotheek..

×
Ga terug naar het overzicht

Als ondernemer ben je waarschijnlijk bekend met het afsluiten van een hypotheek om een bedrijfspand te financieren. Bij het kiezen van een hypotheek komt er veel kijken, en een belangrijk aspect is de rente die je moet betalen. Er bestaat echter een hardnekkig gerucht dat in een schrikkeljaar, waarin februari 29 dagen telt in plaats van 28, je meer rente zou moeten betalen. Maar is dit eigenlijk wel waar?

In deze blog:

Hoe wordt het bedrag aan rente dat je moet betalen berekend?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe financiers de rente berekenen. De financiers hanteren verschillende methoden bij het berekenen van de rente op hypotheken. Bij de meeste grootbanken en hypotheekverstrekkers wordt er bij de berekening van de rente uitgegaan van een maand met 30 dagen en een jaar met 360 dagen. Dit betekent dat ongeacht of het een schrikkeljaar is of niet, elke maand als gelijkwaardig wordt beschouwd en elke jaar als gelijkwaardig aan 12 maanden. We noemen dat de ‘bankiersjaar’-methode.  

Het gerucht is ontkracht

Het gerucht dat je meer rente zou moeten betalen in een schrikkeljaar berust dus op een misverstand. De methode die de meeste banken hanteren bij het berekenen van de rente blijft consistent, ongeacht het aantal dagen in een maand of jaar. Het is echter belangrijk om te vermelden dat andere financiers mogelijk andere methoden gebruiken bij het berekenen van de rente. Zij kunnen bijvoorbeeld rekening houden met het aantal dagen in een specifieke maand, inclusief eventuele extra dagen in een schrikkeljaar.

Verschil nominale en effectieve rente

De nominale rente bepaalt in eerste instantie welk bedrag er aan rente van je rekening wordt
afgeschreven. Onder effectieve rente wordt verstaan: de te betalen rente, rekening houdende met
het moment van betalen en de kosten. Voor het vergelijken van financiële producten moet de
effectieve rente gebruikt worden. De verschuldigde hypotheekrente wordt maandelijks betaald. In principe zou de bank de verschuldigde rente in één keer aan het eind van het jaar in rekening moeten brengen. Doordat je maandelijks gaat betalen, mis je over de betalingen rente-inkomsten. Hierdoor zal de effectieve rente hoger uitkomen dan de nominale rente. In de effectieve rente kunnen ook nog kosten verwerkt zitten.

Hoe werkt dat bij spaarrente?

De rente op je rekening berekenen de spaarbanken vaak op basis van je dagelijkse valutaire saldo. Daarbij gaan de (spaar)banken uit van het werkelijke aantal dagen in een maand en jaar. In 2024 rekenen ze met 366 dagen omdat het een schrikkeljaar is. Sommige banken berekenen deze rente over het aantal dagen per kwartaal dat het geld op jouw rekening staat. Laat je de rente op jouw spaarrekening staan? Dan krijg je hier ook rente over. Als je jouw spaargeld een heel jaar laat staan, krijg je dus rente op rente op rente.

Als je weet hoe het zit

Het is echter altijd raadzaam om contact op te nemen met jouw specifieke (spaar)bank of hypotheekverstrekker om te achterhalen hoe zij precies de rente berekenen. Deze informatie is ook te vinden in de algemene voorwaarden. Zo kun je een weloverwogen keuze maken bij het afsluiten van een hypotheek en/of het stallen van overtollige liquide middelen. Dan weet je precies hoe het zit en waar je aan toe bent. Dat geldt overigens ook voor de andere voorwaarden. We helpen je graag met het ontcijferen van ‘de kleine lettertjes’.

Adviesgesprek

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl