In deze blog:

Rentestijging ECB: Wat zijn de gevolgen?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft recent besloten om een stevige renteverhoging door te voeren. De laatste verhoging in september was zelfs de grootste in het bestaan van de ECB. Met verschillende grote uitdagingen waar we op dit moment mee te maken hebben is de toekomstige rente ontwikkeling dan ook onzeker. Wil je weten wat de gevolgen van de rentestijging zijn? Lees dan verder.
Waarom een rente stijging?
De ECB is een bank voor de euro en heeft als doel om de prijzen binnen Europa stabiel te houden. Overigens bestaat dé rente niet. Bij de verhoging van het rentetarief door de ECB gaat het om de officiële rente. Deze rente betalen banken als ze geld willen lenen bij de ECB , of als ze het geld over hebben en dit tijdelijk bij de ECB parkeren. Deze rente is wel belangrijk omdat hier voor een deel de rentes van zakelijke leningen en kredieten van zijn afgeleid. De reden dat de rente is verhoogd heeft te maken met een forse stijging van de prijzen, anders gezegd; inflatie. De nog steeds oplopende energie- en grondstofprijzen zijn hier vooral de reden van. Door de rente te laten stijgen zullen financieringen duurder worden. Dit heeft als gevolg dat bedrijven en consumenten minder geld uitgegeven en de vraag naar producten daalt en de prijzen minder hard zullen stijgen.
Wat merken we ervan?
De stijging van de rente door de ECB heeft een directe invloed op ons land. Zo is de spaarrente voor een groot deel gekoppeld aan de officiële rente. Een eerste gevolg is dat er bij de meeste banken al geen negatieve rente over het spaargeld, boven een bepaald bedrag, betaald hoeft te worden. De spaarrentes op de gewone spaarrekeningen komt momenteel weer wat in beweging. De eerste grootbank heeft inmiddels aangekondigd vanaf december weer rente te gaan vergoeden op spaarrekeningen met een variabele rente. Voor spaarproducten met een langere looptijd, zoals deposito’s is de stijging al meer merkbaar. De rentes zijn hier langzaam verder aan het oplopen. De rente voor woonhuis hypotheken heeft een minder sterk verband met de ECB-rente. Toch kan het niet helemaal los van elkaar gezien worden. Een stijging van deze rente is dan ook al merkbaar en het is de verwachting dat deze nog wat verder zal oplopen. Ook voor financieringen aan bedrijven zijn de aanpassingen van de ECB duidelijk voelbaar. Deze rentetarieven zijn sinds de rente wijziging aanzienlijk gestegen en worden verder opgestuwd door minder positieve marktomstandigheden.
Welke gevolgen heeft dit voor de MKB-ondernemer?
Het was de afgelopen jaren heel goedkoop om geld te lenen. Omdat de kosten hiervoor betrekkelijk laag waren, was het aantrekkelijk om voor investeringen vreemd vermogen aan te trekken. De investeringen waren dan ook snel rendabel. Het MKB is in verhouding kwetsbaar voor een stijgende rente. Dit wordt vooral veroorzaakt omdat er binnen het MKB grotendeels gefinancierd is bij een bank. De rentestijging zal door de bank gevolgd worden door de tarieven voor bedrijfsfinancieringen aan te passen. Dat is op dit moment ook duidelijk merkbaar in de financieringsmarkt. Door de hoge inflatie en de genomen maatregelen is het de verwachting dat consumenten de komende periode minder zullen besteden. De rentestijging heeft een directie invloed op bedrijven.
Bedrijven zijn het meest kwetsbaar omdat ze hun schuld in grotere mate kortlopend hebben gefinancierd. Vaak loont het de moeite om te vergelijken. Zowel bij nieuwe investeringen als bij herfinanciering en einde rentevast periode. Begin op tijd met voorbereiden zodat je tijdig en op het juiste moment de financiering tegen de beste voorwaarden hebt veilig gesteld. Er zijn verschillende renteconstructies, zoals maximaal ontzorgd en begeleid worden door echte financiële kenners. Schakel dan MKB Finanz in!