In deze blog:
Minister van EZK Bezoekt Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West
Minister van Economische Zaken en Klimaat kwam op bezoek bij Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West. De ondernemersvereniging helpt mkb-ondernemers energie te besparen, kosten te verlagen en te verduurzamen. Het gaat er niet om welke ondernemer de meeste zonnepanelen op zijn/haar dak legt, maar om hoe we vraag en aanbod van energie en warmte zoveel mogelijk op elkaar kunnen afstemmen, rekening houdend met de wensen die er zijn op ons bedrijventerrein. De ambitie is dan ook om energieleverende bedrijventerreinen te realiseren.
Micky Adriaansens minister van EZK op bezoek
In onze regio Gooi en Vechtstreek zijn er meer dan genoeg initiatieven op het gebied van verduurzaming waarop minister Adriaansens heeft besloten om zelf een kijkje te komen nemen. De ondernemers uit Hilversum Zuidwest hebben veel indruk gemaakt op de minister. Tegen welke problemen lopen ondernemers aan bij het willen verduurzamen van hun bedrijventerrein? Die vraag stelde de minister van Economische Zaken en Klimaat aan het bestuur van de Ondernemersvereniging Hilversum Zuid West. We hebben met de minister van gedachten gewisseld over kansen en mogelijkheden voor onze ondernemers. Ook hebben we besproken op welke manier de Provincie en het Rijk hieraan kunnen bijdragen.
Energiesubsidies en regelingen
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) krijgen steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Veel van hen hebben vaak zelf weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. MKB ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering. Isolatie? Zonnepanelen? Zonneboilers? Een warmtepomp? Of een combinatie? En welke energiewinst valt er te winnen in de bedrijfsvoering? Denk aan koeling, keuken- of ICT-apparatuur, elektrische bedrijfswagens. Of je nu kiest voor kleine ingrepen of grote acties: verduurzamen kost geld. De overheid komt je tegemoet met subsidies en financiële regelingen.
Energie-investeringsaftrek
Investeer je met je bedrijf in energiebesparende maatregelen, kijk dan of je gebruik kunt maken van de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen aftrekken van je winst.
Bekijk alle voorwaarden op de website van RVO.
Borgstelling MKB-Kredieten Groen
Heb je financiering nodig om je bedrijf te verduurzamen? De regeling BMKB-Groen helpt je daarbij. De overheid staat bij deze regeling garant als je financier het geld van de lening niet terugkrijgt. Hierdoor is het risico voor de financier lager en krijg je makkelijker een lening.
Gebrek aan financiele slagkracht
Het is moeilijk voor het MKB om te investeren in duurzame oplossingen. Eén derde geeft aan een gebrek aan financiële slagkracht te hebben. Er is een grote groep ondernemers die verduurzaming als een belangrijke opdracht ziet, maar zo’n duurzamere bedrijfsvoering kost veel geld. Iets wat lastig te bekostigen is zonder buffers, die door corona en de huidige economische ontwikkelingen zijn verdampt. Met de verschillende uitzonderingen en voorwaarden aan zowel het verduurzamen van je bedrijf als het aanvragen van een groene lening is het specialistisch werk om tot een succesvolle financiering te komen.
Maak een afspraak
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen bij het regelen van een groene lening? In een vrijblijvend gesprek informeren we je graag. Voor het maken van een afspraak neem je contact op met telefoonnummer
085 – 007 40 49 of laat je gegevens achter op onze contactpagina.