MKB Finanz Veenendaal

Stappenplan voor een succesvolle verkoop onderneming

×
Ga terug naar het overzicht

Ben je van plan om je bedrijf binnen een aantal jaar te verkopen? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Het verkopen van een onderneming is vaak een complex proces waarbij veel factoren komen kijken. Om ervoor te zorgen dat de verkoop soepel verloopt en je de maximale waarde uit je bedrijf haalt, is het belangrijk om een goed doordacht stappenplan te volgen.

In deze blog:

Stap 1: Betrek experts

Waarom zou je een adviseur inhuren als je zaken ook zelf kunt regelen? Adviseurs zijn namelijk duur! Daarbij is ook veel uit te zoeken via internet hoe iets werkt. Toch? Het begeleiden van overnames is een vak waar een ervaringsdeskundige kan zorgen voor een veel beter eindresultaat. Een eindresultaat waarmee de kosten van de adviseur lang en breed terugverdiend worden. Daarnaast is het alleen al goed om een expert met ervaring en verstand van zaken erbij te betrekken, iemand die zelf emotioneel niet betrokken is bij een traject. Het verkopen van een onderneming is een complex proces waarbij verschillende partijen betrokken kunnen zijn zoals advocaten, accountants en overnamespecialisten. Wanneer je het maximale wilt halen uit het verkopen van je bedrijf doe je er goed aan om een specialist in te schakelen. Deze specialist zorgt er dan voor dat je bedrijf verkoop klaar is, indien nodig optimalisaties aanvraagt om je bedrijf nog beter te verkopen én de adviseur gaat op zoek naar de beste overnamekandidaten. Ze ontzorgen je gedurende het hele proces, vanaf jouw eerste idee om je bedrijf te verkopen tot en met de afronding van de transactie. Tot slot is het in deze stap ook slim om even te kijken naar de fiscale gevolgen bij het verkopen van je bedrijf. In deze fase kun je mogelijk nog wat slimme acties ondernemen om zo min mogelijk geld naar de Belastingdienst over te hoeven maken. 

Stap 2: Bedrijfswaardering

Een goede tweede stap bij het verkopen van je onderneming is het laten uitvoeren van een gedegen bedrijfswaardering. Hiermee krijg je inzicht in de waarde van je bedrijf en kun je een realistische verkoopprijs bepalen. Of je nu een bedrijf wilt overnemen, wilt verkopen, of gewoon wilt weten hoe je bedrijf ervoor staat, een waardebepaling is op ieder moment interessant. Het is raadzaam om hiervoor een expert in te schakelen die ervaring heeft met bedrijfswaarderingen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de waarde van een onderneming te bepalen. De meest gebruikte methode die waarderingsdeskundigen doorgaans hanteren is de Discounted Cash Flow (DCF)-methode. Bij deze methode wordt de waarde van de onderneming bepaald door verwachte toekomstige geldstromen contant te maken tegen een rendementseis, die de risico’s van de onderneming weerspiegelt. Immers, het gaat een investeerder (of: koper) uiteindelijk erom wat er met de onderneming verdiend kan worden en niet wat de onderneming verdiend heeft in het verleden. Andere methoden die we ook wel voorbij zien komen zijn het gebruik van een bepaalde (branche) multiple maal de winst, of de boekhoudkundige waarde van het eigen vermogen (de intrinsieke waarde). Hoe beter je de waarde van je eigen bedrijf kunt doorgronden, hoe beter je op de hoogte bent van de mogelijkheden om deals te structureren en hoe beter je weet wat kopers belangrijk vinden, des te beter ben je in staat om creatief te onderhandelen. 

Stap 3: Optimalisatie financiële en operationele resultaten

Voordat je je bedrijf te koop zet, is het belangrijk om de financiële en operationele resultaten te optimaliseren. Potentiële kopers zijn namelijk op zoek naar een gezond en winstgevend bedrijf. Zorg ervoor dat je alle processen goed op orde hebt, kosten geoptimaliseerd zijn en dat er groeipotentieel aanwezig is. Afhankelijk van de uitkomsten uit de nulmeting heb je in deze fase van jouw exit strategie een belangrijke keuze te maken. Kies je ervoor om direct het ‘bedrijf te koop’- bord in de spreekwoordelijke voortuin te zetten? Of ga je toch eerst nog een set (noodzakelijke) verbeteringen doorvoeren om zo je bedrijf verkoop klaar te maken? Net als bij de verkoop van een huis kan het dus helpen om ook bij jouw bedrijf ‘rotte kozijnen te vervangen’ of ‘alles van een lik verf’ te voorzien.

Stap 4: Documentatie voorbereiding

Een succesvolle verkoop vereist goede documentatie. Zorg ervoor dat alle relevante informatie over je bedrijf beschikbaar is voor potentiële kopers. Denk hierbij aan jaarrekeningen, contracten, klantinformatie en andere belangrijke documenten. Je kunt maar één keer je bedrijf te koop aanbieden. Een goed IM, de afkorting voor investeringsmemorandum of informatiememorandum, is cruciaal bij bedrijfsverkoop. Stuur je IM overigens niet zomaar naar iedereen. Maak eerst een teaser met twee pagina’s aan basisinformatie. Bij interesse is het ons advies om vervolgens een Non-Disclosure Agreement (NDA) te laten tekenen alvorens je al jouw gevoelige bedrijfsinformatie op tafel legt. Een overzichtelijke data room kan hierbij van waarde zijn die je later in het proces eenvoudig kunt delen met echt geïnteresseerde kopers.

Stap 5: Onderhandeling en Due Diligence

Nadat potentiële kopers interesse hebben getoond, starten de onderhandelingen. Het is belangrijk om hierbij realistisch te blijven en te streven naar een win-win situatie. Daarnaast zal er ook een due diligence-onderzoek plaatsvinden waarbij de koper grondig de financiële, juridische en operationele aspecten van je bedrijf zal onderzoeken. De Engelse term due diligence betekent letterlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’. Bij due diligence zijn er verschillende voordelen van een goede voorbereiding. Een verkoper kan veel van de problemen oplossen nog voordat een koper tijdens een due diligence onderzoek constateert. Ook geeft het je als verkoper de mogelijkheid een potentiële koper actief te informeren voor onopgeloste problemen. Jouw adviseursteam kan potentiële problemen corrigeren en valkuilen voor een verkoop helpen vermijden voordat je jouw bedrijf aan kopers aanbiedt.

Stap 6: Afronding verkoop

Als alle onderhandelingen zijn afgerond en beide partijen akkoord zijn met de voorwaarden, kan de verkoop worden afgerond. Dit houdt in dat alle documentatie opgesteld moet worden, zoals een koopovereenkomst, leveringsakte en eventuele andere juridische documenten. Ergens in het proces van de afronding komt ook het inlichten van de werknemers aan de orde. Je kunt als ondernemer zélf het beste inschatten wat hiervoor het juiste moment is. Gebruik hiervoor ook zeker de kennis en ervaring van de overnameadviseur. Hij of zij heeft deze situatie vaker meegemaakt en kan daarom goed inschatten wat het juiste moment hiervoor is.

Tot slot

Het verkopen van een onderneming is geen gemakkelijke taak, maar met het juiste stappenplan kun je ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt. Volg bovenstaande stappen nauwgezet op en betrek experts waar nodig om je bij te staan tijdens dit proces. Vergeet niet dat een goede voorbereiding essentieel is voor een succesvolle verkoop. Neem dus de tijd om alles goed in kaart te brengen en zorg ervoor dat je bedrijf klaar is voor verkoop. En wees je ervan bewust dat waarde niet hetzelfde als de prijs is. Het is van belang wanneer en hoe zeker het is dat die prijs ook echt wordt voldaan. Maar daarmee ben je nog niet klaar. In sommige gevallen moet je fiscaal afrekenen.

Heb je nog vragen over het verkopen van een onderneming? Laat het ons weten, wij helpen je graag! Via ons netwerk van specialisten kun je in contact komen met de juiste adviseurs, ervaren accountants, notarissen, fiscalisten en financiële experts. Met de meeste onderhouden wij al tientallen jaren goede relatie. Dit betrouwbare netwerk is goud waard in plaats van via Google naar een specialist zoeken.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl