MKB Finanz Veenendaal

Succesverhaal: Financiering zonnepanelen

×
Ga terug naar het overzicht

Succesverhaal: Financiering zonnepanelen

De huisbank en de leasemaatschappij van de huisbank geven aan de financiering voor de aankoop van 200 zonnepanelen niet te willen financieren. Reden is de recente overname (management buy out) in 2022 van de timmerfabriek door Michael Lambers. Bijzonder want de timmerfabriek bestaat al 93 jaar. En Michael is al sinds 2000 werkzaam binnen de onderneming. En voor de formele overname in 2022 was Michael al jaren verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en aansturing van de onderneming. Jammer dat de huisbank niet wilt helpen bij het financieren van de investering in zonnepanelen om zodoende de energiekosten te verlagen. De marketingslogan van de huisbank ‘wij helpen klanten graag bij advisering, financiering én installatie van zonnepanelen’ geldt dus niet voor alle financieel gezonde bedrijven. Gelukkig weet MKB Finanz dat er voor elk goed plan een passende financiering beschikbaar is. Zo blijkt ook nu weer.

Een bedrijf met een lange geschiedenis

Timmerfabriek Langendorff bestaat al 93 jaar. De vorige eigenaar Bert heeft de onderneming in 1995 van de zoon van één van de oprichters overgenomen. Van origine is het altijd een familiebedrijf geweest en die cultuur is nog steeds binnen de onderneming aanwezig. Ze zijn gespecialiseerd in het fabriceren van een breed assortiment van houten ramen, deuren, kozijnen en diverse soorten puien. Genoemde producten worden vervaardigd in traditioneel mahonie. Mahoniehout is geclassificeerd in duurzaamheidsklasse 2 en van nature erg duurzaam. Het snel en nauwkeurig produceren van kozijnen, ramen en deuren is een vak. Deze timmerfabriek produceert al het denkbare machinaal timmerwerk. Van een kaal en onbehandeld kozijn tot en met kozijnen inclusief ramen en/of deuren, geheel afgespoten en beglaasd en voorzien van het benodigde hang- en sluitwerk en met de nodige certificeringen.

Aantoonbaar duurzaam

Timmerfabriek Langendorff behoort tot de beste houtverwerkende bedrijven van Nederland. Ze hebben via de Stichting Garantie Timmerwerk (SGT) het certificaat HOUT100%. HOUT100%-bedrijven zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om duurzame keuzes te maken en de gezondheid van de aarde altijd voorop te zetten. Daarom gebruiken zij enkel aantoonbaar duurzaam hout. HOUT100%-bedrijven zijn in het bezit van FSC–, PEFC– of STIP-certificatie. Al het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. En daar blijft het niet bij. Na alle bewerkingen in de fabriek blijft er – naast zaagsel en houtkrullen – een kleine hoeveelheid hout over. En dat is de brandstof voor hun speciale verbrandingsinstallatie waarmee ze het gebouw verwarmen en warm water produceren. Een pionier! Al meer dan 30 jaar lang houdt HEIZOMAT zich bezig met hernieuwbare grondstoffen. Timmerfabriek Langendorff omarmt verduurzaming in de volle breedte. Ze proberen het elektriciteitsverbruik per euro omzet verder te laten dalen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Dat ging de timmerfabriek goed af totdat de oorlog in Oekraïne de energieprijzen deed exploderen.

Berekening op een achterkant bierviltje

De investering in zonnepanelen was al in de meer jaren investeringsbegroting ingetekend. Het berekenen van de terugverdientijd (uitrekenen hoeveel geld de zonnepanelen je jaarlijks aan energiekosten besparen) was zo gepiept. Vanwege de explosieve stijging van energieprijs was het op een achterkant van een bierviltje eenvoudig uitrekenen. Het duurt slechts 5,5 jaar voordat de investering in zonnepanelen is terugverdiend. Na die terugverdientijd verdient de timmerfabriek aan de zonnepanelen. In principe hebben ze dan gratis stroom. De investering levert na de 5,5 jaar een rendement op van ruim 15 procent. De laatste keer dat wij het rendement bij de bank op een spaarrekening checkten, was het rendement nog niet eens 1%. Niet voor niks is een investering in zonnepanelen dus een slimme investering!

Financiering

Het lenen van geld voor zonnepanelen kan voor sommige bedrijven een verstandige keuze zijn, omdat de terugverdientijd van de investering relatief kort is en de maandelijkse energierekening zal afnemen. Aan de andere kant brengt het lenen van geld ook nadelen met zich mee, zoals rente en aflossing die moeten worden betaald en een mogelijke verhoging van de maandlasten. Het is belangrijk om goed na te denken over de financiële consequenties van het lenen van geld voor zonnepanelen voordat een beslissing wordt genomen. Het is daarom aan te raden om meerdere financieringsmogelijkheden te vergelijken en te kijken welke optie het beste past bij de financiële situatie van de onderneming. En dat heeft MKB Finanz dan ook gedaan voor de timmerfabriek. Alle opties en mogelijkheden om de 200 panelen te financieren hebben we met Michael gedeeld. Een niet bancaire leaseoplossing in combinatie met de ISDE subsidie was de meest interessante optie.

ISDE subsidie zonnepanelen MKB

Ben je een rechtspersoon en wil je verduurzamen met een kleinschalig zonnepanelenproject? Dan kun je zakelijk subsidie aanvragen voor zonnepanelen via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Deze subsidie loopt nog t/m 31 december 2023. Naast de subsidieregelingen zijn er ook interessante aftrekposten waarmee je de boekwinst verlaagt en dus minder belasting betaalt. Met de fiscale aftrekposten Energie Investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheid Investering Aftrek (KIA) kun je flink besparen met zonnepanelen. Ook de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kunnen interessant zijn als je zonnepanelen op je bedrijfspand hebt.

Tip: Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Overleg met een gespecialiseerd bedrijf of je financieel adviseur. Er is op fiscaal gebied veel mogelijk als het gaat om investeringen in zonne-energie.

Zonnepanelen zonder grote investering

Voor het plaatsen van de zonnepanelen is gebruik gemaakt van de ISDE subsidie. En voor de financiering van de zonnepanelen is gebruik gemaakt van een leaseconstructie. Hierdoor is er geen grote investering nodig. Als de zonnepanelen op een (bedrijfs)gebouw worden gemonteerd, worden deze door natrekking eigendom van de eigenaar van het gebouw. Hiermee verliest de eigenaar van de zonnepanelen in feite het eigendom. Om dit te voorkomen kan door het vestigen van een opstalrecht een “knip” wordt gegeven in de natrekking. Hierdoor ontstaat er een scheiding tussen de eigendom van het gebouw en de eigendom van de zonnepanelen, waardoor deze apart over te dragen of te verhypothekeren zijn. Timmerfabriek Langendorff is direct economisch eigenaar van de zonnepanelen en profiteert direct van een lagere energierekening. Nadat het hele leasebedrag is betaald, gaat de juridische eigendom automatisch over op de timmerfabriek en is Michael economisch én juridisch eigenaar.

Tip: Let wel op dat je de ISDE vóór opdracht aan de installateur aanvraagt!

Wij kijken naar de mogelijkheden

Als ondernemer kijk je graag naar wat wél mogelijk is. Wij kijken graag met jou mee. Als onafhankelijk tussenpersoon wordt je volledig ontzorgt en helpen wij je graag persoonlijk op weg. Wij communiceren eenvoudig, snel en direct. Vragen?

Natuurlijk is het logisch als je vragen hebt over financiering. En de ene lease is de andere niet….. Het loont zeker de moeite om een second opinion te vragen. De verschillen zijn groot, zowel in tarief als in voorwaarden. Een second opinion en een goed advies is waardevol. Uiteraard kun je als ondernemer hiervoor ook bij ons terecht. Wij kunnen een extra offerte voor je opvragen, naast degene die je al hebt, of meerdere offertes opvragen, waarbij wij jou begeleiden bij de beste keuze op voorwaarden en tarief. Waarschijnlijk wil je graag weten welke opties je hebt op het vlak van het financieren van je zonnepanelen. Graag maken we een uitgewerkt voorstel voor je.

Neem vandaag nog contact op met MKB Finanz via 085 – 007 40 49 of stuur ons een mail op info@mkbfinanz.nl. Eén contact voor al jouw zakelijke en privé financieringen. Wel zo makkelijk!

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl