In deze blog:
Wat is werkkapitaal financieren?
Werkkapitaal is een belangrijk kengetal voor ondernemers. Er is namelijk voldoende werkkapitaal nodig om een bedrijf draaiende te houden. Maar ook weer niet teveel. In deze blog lichten wij toe wat werkkapitaal is, wie ernaar kijkt, en hoe je jouw werkkapitaal kunt berekenen en verbeteren!
Wat is werkkapitaal?
Het werkkapitaal is het bedrag dat bedrijven nodig hebben om aan hun dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Dit is één van de belangrijkste cijfers die financieel experts bekijken op een jaarrekening. Ook financiers kijken hiernaar. Uit dit getal kan worden opgemaakt of er genoeg geld in kas is om de lonen van personeel uit te keren, leveranciers te betalen, voorraden aan te vullen, ….. Wanneer er niet genoeg geld is, dan kan dit uiteindelijk leiden tot faillissement van een bedrijf. Het werkkapitaal is in feite dus de portemonnee waarmee je op korte termijn de rekeningen betaalt.
Hoeveel werkkapitaal heb je nodig?
Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in de hoogte van je werkkapitaal. Met voldoende buffer verklein je het risico op betalingsproblemen en kan je zorgeloos aan je financiële verplichtingen voldoen. Is het dan goed om zoveel mogelijk werkkapitaal te hebben? Nee. Wanneer je te veel werkkapitaal hebt, heb je minder ruimte om investeringen te doen in de groei van je bedrijf. Het geld zit immers vast in je voorraden of debiteuren. Denk bijvoorbeeld aan een te grote voorraad die onverhoopt onverkoopbaar blijkt. Het kan ook zijn dat je bedrijf sterk groeit en dat er veel geld vast zit in uitstaande facturen bij nieuwe debiteuren. Deze debiteuren zou je kunnen financieren met een werkkapitaalfinanciering zoals een zakelijk krediet.
Teveel of te weinig werkkapitaal
Veel werkkapitaal betekent niet automatisch dat je bedrijf financieel gezond is. Een handige graadmeter om te weten of je voldoende werkkapitaal hebt is de current ratio of quick ratio. Je bekijkt hiermee de verhouding tussen je kapitaal en de te betalen rekeningen. Een current ratio boven de 1 betekent dat je voldoende werkkapitaal hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Met de quick ratio bereken je of je ook voldoende ruimte hebt wanneer je de voorraad niet meetelt. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je deze voorraad niet op korte termijn kunt omzetten in geld.
Current en quick ratio in formules
Current ratio = vlottende activa (inclusief liquide middelen) / vlottende passiva
Quick ratio = (vlottende activa (inclusief liquide middelen) – voorraden) / vlottende passiva
Verbeter je werkkapitaal
Voor veel ondernemers is het een uitdaging om de juiste balans te vinden hoeveel werkkapitaal je hebt. We ondernemen in uitdagende tijden, waarin het financieren van bedrijfsactiviteiten steeds moeilijker wordt. De huidige ontwikkelingen zorgen voor een hoop onzekerheid: de nasleep van corona, stijgende grondstofprijzen, de oorlogssituatie in Europa, personeelsgebrek, inflatie. Herken jij deze uitdaging? Probeer dan eens deze tips:
- Optimaliseer je voorraad
Zorg dat je inzicht hebt in welke producten makkelijk en minder makkelijk verkopen. In onverkochte producten zit geld opgesloten. - Factureer op tijd
Zo voorkom je dat je geen betalingen kunt verrichten omdat je zit te wachten op betalingen die nog binnen moeten komen. - Check de kredietwaardigheid van (nieuwe) klanten
Zo verklein je het risico dat een onverhoopt faillissement of wanbetalers impact hebben op jouw werkkapitaal. - Werk met meerdere leveranciers
Dit maakt je minder kwetsbaar en zekerder van de continuïteit van jouw business. - Ontdek jouw fiscale mogelijkheden
Onderzoek welke fiscale mogelijkheden er zijn om meer balans te kunnen brengen in je werkkapitaal. - Creëer ruimte voor jezelf
Maak afspraken met leveranciers over betaaltermijnen om zo ruimte voor jezelf te creëren. - Betaal sneller in ruil voor korting
Heb je voldoende geld op de bank staan? Misschien kun je leveranciers sneller betalen in ruil voor een korting.
Werkkapitaalfinanciering nodig?
Als je betaaltermijnen hanteert van bijvoorbeeld 30 – 90 werkdagen, dan is werkkapitaalfinanciering in sommige gevallen een handige tussentijdse oplossing. Helemaal als je een groeiend bedrijf hebt. Dan dien je steeds meer voor te financieren om de financiële motor van jouw onderneming draaiende te houden. Meer inkopen, meer voorraad, meer debiteuren,… en dus minder geld op de bank. Het verschil tussen uitgaven en inkomsten kun je met een (tijdelijke) financiering overbruggen. Je hoeft niet te wachten totdat de betaling van een grote opdracht ontvangen is. Je kunt gelijk stappen zetten. Maar voordat je overgaat tot werkkapitaalfinanciering, is het belangrijk om eerst de financiële balans op te maken. Voor een gezond werkkapitaal is een goede cashflow belangrijk. De cashflow (kasstroom) is het verschil tussen je inkomsten en uitgaven in een boekjaar. Wanneer je uitgaven veel hoger zijn dan je inkomsten heb je een scheve kasstroom. En dat is op den duur een onhoudbare situatie.
Pas op: als je via Google zoekt naar tijdelijk krediet of werkkapitaal financiering, dan staan de financiers met het grootste marketingbudget bovenaan bij de gesponsorde weergaven. Zij weten als geen ander dat als jij op deze zoekwoorden zoekt, dat jij geld nodig hebt. Liefst gisteren nog dan vandaag. Daar wordt op ingespeeld met teksten als ‘krediet met korting’, ‘binnen 24 uur op je rekening’, ‘vraag in slechts 2 minuten een krediet aan’, ‘géén jaarcijfers nodig’. Laat je niet verleiden tot een miskoop.
Werkkapitaal financieren voor jouw onderneming
Werkkapitaal financieren kan in verschillende vormen. Bepaalde financieringsvormen zijn speciaal ontworpen om het werkkapitaal gelijk te verruimen. Andere vormen spelen in op bepaalde behoeften. Denk hierbij aan debiteuren-, voorraadfinanciering of overbruggingskrediet. Uiteraard zijn er nog andere alternatieven. Zoals werkkapitaal vrijspelen door het herfinancieren van een bedrijfspand of woning. Sinds een aantal jaren ziet de financieringswereld er heel anders uit. Vijf jaar geleden bracht je alles onder bij één financier, maar nu zien we steeds meer versplintering. Wij combineren voor onze klanten steeds vaker verschillende soorten financieringen. Durf buiten de traditionele paden van bedrijfsfinanciering te denken. Maar pas goed op welke type financier je aan boord van jouw bedrijf haalt. Het is van essentieel belang dat je je financieringsbehoeften op korte, middellange en lange termijn vooraf correct beoordeelt.
MKB Finanz helpt
Wij helpen ondernemers bij het maken van goede scenarioanalyses, zodat ze toekomstbestendig zijn. Wil je een onafhankelijke partij die jou adviseert bij de financieringsstructuur? MKB Finanz helpt jou graag. Wij assisteren jou bij het bedenken van de best passende financieringsoplossingen. En onze expertise stellen wij ook graag beschikbaar voor een analyse op bestaande financieringscontracten. Onze second opinion met frisse blik wordt door ondernemers erg gewaardeerd. Met onze hulp speel jij snel en effectief in op de huidige ontwikkelingen en ben je goed voorbereid op de toekomst.
Ga terug naar het overzicht