MKB Finanz Veenendaal

Wat is werkkapitaal financieren?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is werkkapitaal financieren?

Werkkapitaal is een belangrijk kengetal voor ondernemers. Er is namelijk voldoende werkkapitaal nodig om een bedrijf draaiende te houden. Maar ook weer niet teveel. In deze blog lichten wij toe wat werkkapitaal is, wie ernaar kijkt, en hoe je jouw werkkapitaal kunt berekenen en verbeteren!

Wat is werkkapitaal?

Het werkkapitaal is het bedrag dat bedrijven nodig hebben om aan hun dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Dit is één van de belangrijkste cijfers die financieel experts bekijken op een jaarrekening. Ook financiers kijken hiernaar. Uit dit getal kan worden opgemaakt of er genoeg geld in kas is om de lonen van personeel uit te keren, leveranciers te betalen, voorraden aan te vullen, ….. Wanneer er niet genoeg geld is, dan kan dit uiteindelijk leiden tot faillissement van een bedrijf. Het werkkapitaal is in feite dus de portemonnee waarmee je op korte termijn de rekeningen betaalt.

Hoeveel werkkapitaal heb je nodig?

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in de hoogte van je werkkapitaal. Met voldoende buffer verklein je het risico op betalingsproblemen en kan je zorgeloos aan je financiële verplichtingen voldoen. Is het dan goed om zoveel mogelijk werkkapitaal te hebben? Nee. Wanneer je te veel werkkapitaal hebt, heb je minder ruimte om investeringen te doen in de groei van je bedrijf. Het geld zit immers vast in je voorraden of debiteuren. Denk bijvoorbeeld aan een te grote voorraad die onverhoopt onverkoopbaar blijkt. Het kan ook zijn dat je bedrijf sterk groeit en dat er veel geld vast zit in uitstaande facturen bij nieuwe debiteuren. Deze debiteuren zou je kunnen financieren met een werkkapitaalfinanciering zoals een zakelijk krediet.

Teveel of te weinig werkkapitaal

Veel werkkapitaal betekent niet automatisch dat je bedrijf financieel gezond is. Een handige graadmeter om te weten of je voldoende werkkapitaal hebt is de current ratio of quick ratio. Je bekijkt hiermee de verhouding tussen je kapitaal en de te betalen rekeningen. Een current ratio boven de 1 betekent dat je voldoende werkkapitaal hebt om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Met de quick ratio bereken je of je ook voldoende ruimte hebt wanneer je de voorraad niet meetelt. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je deze voorraad niet op korte termijn kunt omzetten in geld.

Current en quick ratio in formules
Current ratio = vlottende activa (inclusief liquide middelen) / vlottende passiva
Quick ratio = (vlottende activa (inclusief liquide middelen) – voorraden) / vlottende passiva

Verbeter je werkkapitaal

Voor veel ondernemers is het een uitdaging om de juiste balans te vinden hoeveel werkkapitaal je hebt. We ondernemen in uitdagende tijden, waarin het financieren van bedrijfsactiviteiten steeds moeilijker wordt. De huidige ontwikkelingen zorgen voor een hoop onzekerheid: de nasleep van corona, stijgende grondstofprijzen, de oorlogssituatie in Europa, personeelsgebrek, inflatie. Herken jij deze uitdaging? Probeer dan eens deze tips:

 • Optimaliseer je voorraad
  Zorg dat je inzicht hebt in welke producten makkelijk en minder makkelijk verkopen. In onverkochte producten zit geld opgesloten.
 • Factureer op tijd
  Zo voorkom je dat je geen betalingen kunt verrichten omdat je zit te wachten op betalingen die nog binnen moeten komen.
 • Check de kredietwaardigheid van (nieuwe) klanten
  Zo verklein je het risico dat een onverhoopt faillissement of wanbetalers impact hebben op jouw werkkapitaal.
 • Werk met meerdere leveranciers
  Dit maakt je minder kwetsbaar en zekerder van de continuïteit van jouw business.
 • Ontdek jouw fiscale mogelijkheden
  Onderzoek welke fiscale mogelijkheden er zijn om meer balans te kunnen brengen in je werkkapitaal.
 • Creëer ruimte voor jezelf
  Maak afspraken met leveranciers over betaaltermijnen om zo ruimte voor jezelf te creëren.
 • Betaal sneller in ruil voor korting
  Heb je voldoende geld op de bank staan? Misschien kun je leveranciers sneller betalen in ruil voor een korting.

Werkkapitaalfinanciering nodig?

Als je betaaltermijnen hanteert van bijvoorbeeld 30 – 90 werkdagen, dan is werkkapitaalfinanciering in sommige gevallen een handige tussentijdse oplossing. Helemaal als je een groeiend bedrijf hebt. Dan dien je steeds meer voor te financieren om de financiële motor van jouw onderneming draaiende te houden. Meer inkopen, meer voorraad, meer debiteuren,… en dus minder geld op de bank. Het verschil tussen uitgaven en inkomsten kun je met een (tijdelijke) financiering overbruggen. Je hoeft niet te wachten totdat de betaling van een grote opdracht ontvangen is. Je kunt gelijk stappen zetten. Maar voordat je overgaat tot werkkapitaalfinanciering, is het belangrijk om eerst de financiële balans op te maken. Voor een gezond werkkapitaal is een goede cashflow belangrijk. De cashflow (kasstroom) is het verschil tussen je inkomsten en uitgaven in een boekjaar. Wanneer je uitgaven veel hoger zijn dan je inkomsten heb je een scheve kasstroom. En dat is op den duur een onhoudbare situatie.

Pas op: als je via Google zoekt naar tijdelijk krediet of werkkapitaal financiering, dan staan de financiers met het grootste marketingbudget bovenaan bij de gesponsorde weergaven. Zij weten als geen ander dat als jij op deze zoekwoorden zoekt, dat jij geld nodig hebt. Liefst gisteren nog dan vandaag. Daar wordt op ingespeeld met teksten als ‘krediet met korting’, ‘binnen 24 uur op je rekening’, ‘vraag in slechts 2 minuten een krediet aan’, ‘géén jaarcijfers nodig’. Laat je niet verleiden tot een miskoop.

Werkkapitaal financieren voor jouw onderneming

Werkkapitaal financieren kan in verschillende vormen. Bepaalde financieringsvormen zijn speciaal ontworpen om het werkkapitaal gelijk te verruimen. Andere vormen spelen in op bepaalde behoeften. Denk hierbij aan debiteuren-, voorraadfinanciering of overbruggingskrediet. Uiteraard zijn er nog andere alternatieven. Zoals werkkapitaal vrijspelen door het herfinancieren van een bedrijfspand of woning. Sinds een aantal jaren ziet de financieringswereld er heel anders uit. Vijf jaar geleden bracht je alles onder bij één financier, maar nu zien we steeds meer versplintering. Wij combineren voor onze klanten steeds vaker verschillende soorten financieringen. Durf buiten de traditionele paden van bedrijfsfinanciering te denken. Maar pas goed op welke type financier je aan boord van jouw bedrijf haalt. Het is van essentieel belang dat je je financieringsbehoeften op korte, middellange en lange termijn vooraf correct beoordeelt.

MKB Finanz helpt

Wij helpen ondernemers bij het maken van goede scenarioanalyses, zodat ze toekomstbestendig zijn. Wil je een onafhankelijke partij die jou adviseert bij de financieringsstructuur? MKB Finanz helpt jou graag. Wij assisteren jou bij het bedenken van de best passende financieringsoplossingen. En onze expertise stellen wij ook graag beschikbaar voor een analyse op bestaande financieringscontracten. Onze second opinion met frisse blik wordt door ondernemers erg gewaardeerd. Met onze hulp speel jij snel en effectief in op de huidige ontwikkelingen en ben je goed voorbereid op de toekomst.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl