MKB Finanz Veenendaal

Wat moet je weten: Energielabel bedrijfspand

×
Ga terug naar het overzicht

Wat moet je weten: Energielabel bedrijfspand

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van een bedrijfspand is op dit moment een energielabel (in 9 van de 10 gevallen) verplicht. Ook wanneer je al een bedrijfspand hebt, zullen er op korte termijn enkele belangrijke zaken veranderen. In dit artikel ontdek je de nieuwste wet- en regelgeving, de ‘verborgen’ voordelen van een nieuw energielabel en het complete proces van aanvraag tot kosten.

Een verplicht energielabel voor je bedrijfspand

Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland, groter dan 100m2, verplicht om minimaal een energielabel C te hebben. Ook financiers hechten steeds meer waarde aan de energiezuinigheid van bedrijven.

Een energielabel is dan ook steeds vaker verplicht bij het aanvragen van een financiering voor een bedrijfspand.

De regels uit het energie- en klimaatakkoord

De energielabel C verplichting volgt uit het Energieakkoord uit 2013 en is pas de eerste stap. In het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken dat de gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal moet zijn. Daarom moeten alle kantoren in 2030 energielabel A hebben.

In 4 stappen een energielabel aanvragen

Het aanvragen van een nieuw energielabel kost tijd en geld. Maak jij echter slim gebruik van de mogelijkheid om naast het energielabel direct energiebesparende maatregelen te treffen, dan kan jou dit enorme voordelen opleveren.

Natuurlijk bespaar je al op de steeds duurder wordende energiekosten, maar ook je pand zal meer waard worden. En omdat je pand meer waard wordt, kun je in veel gevallen korting op je hypotheekrente krijgen.

Daarnaast worden er door de overheid en veel gemeentes subsidies gegeven waardoor je zelf niet alle kosten hoeft te dragen.

Hierover later meer.

Laten we eerst kijken naar de stappen voor het aanvragen van een energielabel.

Stap 1 – Controleer je huidige energielabel

Via de database EP-Online kun je controleren of er al een energielabel voor jouw bedrijfspand is geregistreerd. Controleer dit ook wanneer je van plan bent een bedrijfspand te kopen.

Als jouw pand een energielabel C of beter heeft, hoef je op dit moment geen actie te ondernemen.

Desondanks is het toch slim om nu al jouw pand te verduurzamen. Vanaf 2030 moeten alle kantoorpanden namelijk minimaal een energielabel A hebben.

Stap 2 – Vind de juiste energieadviseur

Alleen een EP-geregistreerde energieadviseur mag een energielabel maken.

De adviseur onderzoekt je pand, maakt een label en registreert deze. Check goed welke adviseur je inschakelt wanneer je een energielabel nodig hebt.

Een energieadviseur moet langskomen om het pand te inspecteren.

Stap 3 – Onderzoek je mogelijkheden

Naast een goed energielabel kan een energie-adviesrapport, met maatregelen voor een beter energielabel, zeer interessant zijn.

Er zijn verschillende partijen die praktisch advies geven over energiebesparing. Ze geven naast rendabel energieadvies ook ondersteuning bij het aanvragen van subsidies, bij het vinden van de juiste leverancier en het beoordelen van offertes voor energiebesparende maatregelen.

Stap 4 – Maak gebruik van subsidies

Als je ervoor kiest om je bedrijfspand te verduurzamen, onderzoek dan of je in aanmerking komt voor de verschillende subsidies.

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is bijvoorbeeld erg interessant als je jouw energielabel wil verhogen.

Met deze subsidie worden 80% van de advieskosten (maximaal € 2.500,- excl. BTW) vergoed.

Het energieadvies geeft inzicht in de verduurzamingsopties voor gebouwen. De regeling is op 1 oktober geopend en loopt tot en met 30 september 2022. Er zit 28,2 miljoen euro in de pot.

Daarnaast hebben diverse gemeenten zogeheten Green Deals gesloten. Gemeenten kunnen kantooreigenaren- en gebruikers een duurzaamheidsadvies, inclusief business case, op hoofdlijnen aanbieden. Sommige gemeenten betalen de kosten voor het opstellen van dit advies.

Veelgestelde vragen

We kunnen goed voorstellen dat je nog vragen hebt, we hebben de meest gestelde vragen hieronder voor je beantwoord.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je verder.

Wat houdt de energielabelverplichting in?

In 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit staat gelijk aan een maximale fossiele energiebehoefte van 235 kWh/m2 per jaar of een Energie-Index van minimaal 1,3.

Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden.

Voor welke kantoren geldt de label C verplichting?

Kantoren die vanaf januari 2023 minimaal energielabel C moeten hebben, zijn kantoren die:

  • Groter zijn dan 100 m2;
  • Een kantoorfunctie hebben voor meer dan 50% van het totale gebruiksoppervlak;
  • Over 2 jaar nog in gebruik zijn als kantoor.

Waarom moeten kantoren voldoen aan de labelverplichting?

De Label C verplichting komt voort uit het energieakkoord. De maatregel moet een flinke energiebesparing binnen de bebouwde omgeving realiseren en draagt bij aan de algehele doelstelling vanuit het energieakkoord voor 49% CO2-emissiereductie in 2030.

Vanaf 2030 is Label A de standaard en in 2050 is een energie neutrale gebouwde omgeving het streven.

Wie moet een energielabel hebben?

Ieder bedrijfspand dat verkocht of verhuurd wordt, moet een geldig energielabel hebben. Ook wanneer een bedrijfspand nieuw wordt opgeleverd, is een energielabel verplicht.

De verplichting geldt voor panden met deze (eventueel gecombineerde) functie(s): Kantoor, Horeca en logies, Onderwijs, Sport, Publieke functie, Winkels, Gezondheidszorg. De ITL (Inspectie voor Leefomgeving en Transport) controleert of er een geldig energielabel aanwezig is. Is dat niet het geval? Dan riskeert de eigenaar van het utiliteitsgebouw een boete die kan oplopen tot wel € 20.250,-.

Wat kost een energielabel aanvragen?

Het tarief voor een energielabel hangt van een aantal factoren af, waaronder de gebruiksfunctie en label plichtige oppervlakte. De kosten hangen samen met de tijd die een energieprestatie adviseur nodig heeft voor het opnemen, inmeten en inventariseren van alle energieke kenmerken.

Indicatieve prijzen voor zakelijke energie labels (bedrijfspanden)

Oppervlakte                      Prijs Energielabel           

0 tot 150m²                       € 475,-  

151 tot 500m²                   € 645,-  

501 tot 1250m²                 € 775,-

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl