Terug naar het overzicht

Wat ondernemers moeten weten van het leasen van bedrijfsmiddelen

Als ondernemer is het essentieel om je bedrijf draaiende te houden met de juiste bedrijfsmiddelen. Of het nu gaat om voertuigen, machines, IT-apparatuur of kantoormeubilair, deze middelen vormen de ruggengraat van je dagelijkse operaties. Maar hoe financier je deze bedrijfsmiddelen op een manier die je cashflow niet belemmert? Leasen kan hiervoor een uitstekende oplossing zijn. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over het leasen van bedrijfsmiddelen, inclusief de voordelen, nadelen en verschillende leaseopties.

In deze blog:

Eén van onze leasepartners ABN AMRO Lease

Wat is leasing?

Leasing is een vorm van huren waarbij je als ondernemer bedrijfsmiddelen gebruikt tegen een maandelijkse betaling. Er zijn twee hoofdvormen van leasing: operationele lease en financiële lease.

  • Operationele Lease: Hierbij lease je een bedrijfsmiddel voor een relatief korte periode. Onderhoud en service zijn vaak inbegrepen. Aan het einde van de leaseperiode geef je het bedrijfsmiddel terug.
  • Financiële Lease: Dit is meer vergelijkbaar met een aankoop op afbetaling. De leaseperiode is langer en aan het einde van het contract kun je het bedrijfsmiddel vaak tegen een symbolisch bedrag overnemen.

Voordelen van leasing

Behoud van kapitaal
Door te leasen hoef je geen grote investering vooraf te doen. Dit betekent dat je je kapitaal kunt inzetten voor andere belangrijke bedrijfsactiviteiten.

Budgettering en cashflow
Met een leasecontract weet je precies hoeveel je maandelijks moet betalen, wat helpt bij het plannen van je cashflow.

Up-to-date apparatuur
Leasing geeft je de mogelijkheid om regelmatig te upgraden naar nieuwere modellen zonder grote eenmalige kosten.

Belastingvoordelen
Leasebetalingen zijn vaak aftrekbaar als bedrijfskosten, wat fiscale voordelen kan opleveren.

Nadelen van leasing

Kosten op de lange termijn
Hoewel leasen op korte termijn voordeliger kan zijn, kunnen de totale kosten over de hele leaseperiode hoger uitvallen dan kopen.

Contractuele verplichtingen
Je zit vast aan een contract voor een bepaalde periode, wat minder flexibiliteit biedt als je bedrijfsomstandigheden veranderen.

Beperkte eigendom
Bij een operationele lease heb je geen eigendom van het bedrijfsmiddel aan het einde van de leaseperiode.

Type leaseovereenkomsten

Operationele lease
Deze leasevorm is ideaal voor bedrijfsmiddelen die snel verouderen, zoals IT-apparatuur en voertuigen. Je betaalt een maandelijkse vergoeding en aan het einde van de leaseperiode geef je het middel terug of verleng je het contract.

Financiële lease
Geschikt voor bedrijfsmiddelen met een langere levensduur, zoals machines. Je betaalt een maandelijkse aflossing en rente, en aan het einde van de leaseperiode kun je het middel vaak voor een klein bedrag overnemen.

Sale-and-leaseback
Bij deze vorm verkoop je een actief aan een leasemaatschappij en lease je het direct terug. Dit kan nuttig zijn om kapitaal vrij te maken terwijl je het gebruik van het actief behoudt.

Hoe kies je de juiste leaseoptie?

Behoeften en doelen
Analyseer je specifieke bedrijfsbehoeften en bepaal welke leasevorm het beste past bij je lange termijndoelen.

Kostenvergelijking
Vergelijk de totale kosten van leasen met de kosten van kopen. Houd rekening met maandelijkse betalingen, onderhoudskosten en mogelijke belastingvoordelen.

Flexibiliteit van contracten
Onderzoek de flexibiliteit van verschillende leasecontracten. Sommige leasemaatschappijen bieden opties om contracten voortijdig te beëindigen of aan te passen.

Onderhandelen
Onderhandel over de voorwaarden van het leasecontract om gunstige voorwaarden te krijgen. Let op details zoals onderhoud, verzekering en vervangende apparatuur.

Praktische tips voor ondernemers

Onderzoek
Doe grondig onderzoek naar verschillende leasemaatschappijen en hun aanbiedingen. Lees reviews en vraag referenties op.

Lees de kleine lettertjes
Let op de voorwaarden van het leasecontract en eventuele verborgen kosten. Zorg ervoor dat je alle clausules begrijpt voordat je tekent.

Onderhoud en verzekering
Begrijp wie verantwoordelijk is voor het onderhoud en de verzekering van het bedrijfsmiddel. Dit kan per leasecontract verschillen.

Financiële planning
Zorg ervoor dat de leasebetalingen passen binnen je financiële planning. Houd rekening met alle kosten om verrassingen te voorkomen.

Succesverhalen

Voorbeeld 1: Bedrijf in professionele audiovisuele dienstverlening
Smits Light & Sound uit Hilversum is ver met verduurzamen. Het dak van het bedrijfspand ligt vol zonnepanelen en het wagenpark bevat sinds kort een elektrische bestelbus. Hartstikke mooi natuurlijk, maar, zo weten de heren ook: groen is niet gratis. Ze deden dan ook eerst gedegen onderzoek naar de financiële impact van een elektrische bestelbus. ‘Kort gezegd,’ vertelt Daan, ‘hebben we de kosten per gereden kilometer van elektrische bestelbussen en onze dieselbussen met elkaar vergeleken. Daarbij hebben we ook rekening gehouden met de afschrijvingen.’ Ze kozen uiteindelijk voor de Toyota Proace Electric Cool – Longworker. ‘De aanschafprijs van 44.716 euro hebben ze voor een deel zelf gefinancierd en deels via financial lease. Dat kost ze minder dan 600 euro per maand’.

Voorbeeld 2: Bouwbedrijf
Schoon en emissie loos bouwen in de nabije toekomst. Met zware machines die draaien op fossiele brandstof is dit echter een lastige opgave in de bouw. Emissievrij rijden en werken heeft grote voordelen voor bouwbedrijven zoals reductie van kosten, geluidsoverlast en CO2 uitstoot. Maar om dit te bereiken moet er door ondernemers in de buidel getast worden. Zo mogen vanaf 1 januari 2025 bepaalde bedrijfsauto’s in veel binnensteden niet meer rijden door emissievrije zones. De aanschaf van een emissievrije bestelbus is een flinke investering. Ook machines met de allerhoogste vermogensbehoefte, zoals heimachines, hijskranen en betonpompen, kunnen elektrisch. Daarbij zijn mobiele laadstations nu zo krachtig dat je al het materieel ter plaatse kunt opladen. Met een leaseoplossing investeren ze stap voor stap. Onder aan de streep geloven ze dat elektrificatie de beste keuze is voor het milieu én voor de continuïteit van het familiebedrijf.

Wat zijn de voordelen van elektrisch leasen?

Wil je voorbereid zijn voor de elektrische toekomst, of ben je altijd al een koploper geweest en wil je graag investeren in groener materieel? Dan heeft dat meerdere voordelen.

Financiële voordelen

Lagere brandstofkosten: Elektrische bedrijfsmiddelen zijn aanzienlijk goedkoper in gebruik omdat elektriciteit goedkoper is dan diesel of benzine.
Belastingvoordelen: In veel landen zijn er belastingvoordelen voor elektrische bedrijfsmiddelen, zoals investeringsaftrekken, lagere bijtelling voor zakelijke rijders, en vrijstelling van wegenbelasting.
Onderhoudskosten: Elektrische machines en voertuigen hebben minder bewegende delen dan hun tegenhangers met verbrandingsmotoren, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.
Afschrijvingsvoordeel: Leasen betekent dat je niet de volledige afschrijving van het bedrijfsmiddel hoeft te dragen, wat vooral voordelig is omdat de technologie snel evolueert en restwaarden kunnen variëren.

Milieuvoordelen

Lage of geen CO2-uitstoot: Elektrische bedrijfsmiddelen stoten geen uitlaatgassen uit, wat bijdraagt aan een schonere luchtkwaliteit en minder CO2-uitstoot.
Duurzaamheid: Door elektrisch te werken draag je bij aan de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en steun je de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

Praktische Voordelen

Toegang tot milieu zones: Veel steden en industriële zones introduceren milieu zones waar alleen voertuigen en machines met lage of geen uitstoot mogen opereren. Met elektrische bedrijfsmiddelen heb je toegang tot deze gebieden.
Comfort en prestaties: Elektrische bedrijfsmiddelen bieden vaak een soepele en stille werking, met direct koppel voor betere prestaties.
Innovatieve technologie: Elektrische bedrijfsmiddelen zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van efficiëntie, veiligheid en automatisering.

Zakelijke voordelen

Imago: Het leasen van elektrische bedrijfsmiddelen kan bijdragen aan een groen en modern bedrijfsimago.
Subsidies en incentives: Bedrijven kunnen profiteren van subsidies en incentives die specifiek gericht zijn op het stimuleren van elektrisch gebruik van bedrijfsmiddelen.
Verhoogde efficiëntie: Elektrische bedrijfsmiddelen kunnen leiden tot een efficiëntere bedrijfsvoering door lagere operationele kosten en minder stilstand door onderhoud.

Overige voordelen

Toekomstbestendigheid: Elektrische bedrijfsmiddelen zijn de toekomst van industriële en commerciële operaties, en door nu al over te stappen, ben je voorbereid op toekomstige veranderingen in regelgeving en technologie.
Laadmogelijkheden: Steeds meer laadpunten worden geïnstalleerd, zowel publiekelijk als op de werkplek, wat het gebruiksgemak van elektrische bedrijfsmiddelen vergroot.
Betere werkomgeving: Elektrische machines produceren minder geluid en trillingen, wat leidt tot een betere en veiligere werkomgeving voor medewerkers.

Jouw onafhankelijke leasepartner

Heb je vragen of wil je meer weten over leasen? In MKB Finanz vindt je de ultieme leaseadviseur met op maat gemaakte leaseoplossingen. Onze deskundige lease adviseurs staan klaar om jou te begeleiden bij het vinden van perfecte leasing oplossingen die voldoen aan jouw zakelijke behoeften. Laat een reactie achter of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ontdek hoe leasen jouw onderneming kan helpen groeien zonder grote investeringen.

Adviesgesprek

Terug naar het overzicht
Voor wie?
MKB Finanz & Hypotheken

Vrijblijvend adviesgesprek

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? MKB Finanz & Hypotheken is er voor elke onderneming, ongeacht branche of omvang. Een goede investering, verdient een goede financiering. Wij denken graag met je mee. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek

Klantervaringen

MKB Finanz Vrijblijvend adviesgesprek

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.