In deze blog:
Zakelijk leasen is niks voor mij. Of toch wel?
Veel ondernemers denken dat leasen duur is. Is dat nu een feit of een fabel? Helaas is het antwoord op deze vraag niet eenduidig en eenvoudig. Het is maar net op welke manier je het bekijkt. Dit leggen we je graag nader uit. Als ondernemer zul je gemerkt hebben dat je bij het nemen van beslissingen alles ruimer en vanuit meerdere perspectieven moet bekijken. Dat gaat ook op bij de overweging of je wel of niet zakelijk gaat leasen.
Wat is leasen
Lease is een van de vormen van objectfinanciering. De financier financiert specifieke vaste activa. De meest bekende en geaccepteerde vorm van lease is autolease, maar ook andere activa zijn te leasen: productieapparatuur, magazijninrichting, kantoorinventaris, computers, zonnepanelen, batterijen,…. Lease heeft bij ondernemers aan populariteit gewonnen. Er zijn twee hoofdvormen Financial lease – Dit is juridisch een zuivere leenvorm, net als een lening bij een bank. Het is een annuïteitenlening gekoppeld aan een specifiek object. Tijdens de looptijd van het contract wordt de lening volledig afgelost. Operational lease – Dit is juridisch niet een leenvorm, maar een vorm van huur. Gedurende de looptijd van het contract huur je het object tegen de overeengekomen leaseprijs. Aan het einde van de looptijd word je in de gelegenheid gesteld het object te kopen tegen een restwaarde (vaak 5-10%). Operational lease biedt extra mogelijkheden, want binnen deze vorm van leasing bestaat de mogelijkheid om aanvullende diensten mee te leasen: verzekering, onderhoud en dergelijke.
Met lease extra liquiditeitsruimte
Bij lease financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel. Het voordeel van lease is dat je als ondernemer het vermogen in het bedrijf niet hoeft aan te wenden voor een grote investering. Het blijft beschikbaar voor werkkapitaal of andere zaken. Ook is het vaak mogelijk om bestaande activa te herfinanciering via lease om liquide middelen vrij te maken. Dat is sale en lease back. Lease biedt meestal de mogelijkheid om 100% van het object te financieren mits het een uniek object is, zelfstandig te identificeren is en het waarde verloop goed te bepalen is. Gebruikte machine of een tweedehands voertuig op het oog? Ook gebruikte bedrijfsmiddelen financier je eenvoudig met lease.
Zo werkt het leasen van gebruikte bedrijfsmiddelen
Gebruikte bedrijfsmiddelen werken vaak nog net zo goed als nieuwe, maar het voordeel is dat de ‘kop er al af’ is. Daardoor zijn de maandlasten lager wanneer je kiest voor tweedehands leasen. Je zoekt zelf de gebruikte machine, tweedehands auto of bedrijfswagen uit. Vraag bij de verkoper naar het bouwjaar en het aantal draaiuren of de kilometerstand. Het bedrijfsmiddel moet goed werken en dient zich in normale staat van onderhoud te bevinden, in overeenstemming met het bouwjaar en het aantal draaiuren of de kilometerstand. Vrijwel alle gebruikte machines, apparaten en voertuigen zijn te leasen, maar er zijn enkele uitzonderingen. Bedrijfsmiddelen waarvan de handelswaarde snel daalt, zoals ICT-apparatuur, kantoormeubilair of printers, kun je vaak niet in gebruikte staat leasen. Niet getreurd. Er zijn nog alternatieve financieringsvormen geschikt voor het investeren in gebruikte bedrijfsmiddelen.
Leasen via dealer bank of bankonafhankelijke leasemaatschappij
Je hebt een nieuw bedrijfsmiddel op het oog. Nu is het alleen nog de vraag bij wie je een leasecontract afsluit. Wordt het de dealer, een leasemaatschappij of de bank? Een aantal grotere dealers regelt de leasecontracten zelf. Maar het gros van hen neemt daarvoor een pakket af bij een leasemaatschappij. Een voordeel van leasen bij de dealer is dat je daar ook naartoe kunt gaan voor onderhoud en reparatie. In de praktijk ben je voor hetzelfde product meestal per maand wel duurder uit dan bij een leasemaatschappij. Veel dealers proberen dat goed te maken met het bieden van meer service. Google op ‘leasemaatschappij’ en je krijgt pagina’s vol met verschillende partijen. Er valt echt iets te kiezen. Het is lastig om appels met appels te vergelijken. De verschillen zijn niet meteen goed zichtbaar. En het kost best je best wat tijd om goed vergelijkend onderzoek te doen. De financiers die in Google bovenaan staan hoeven niet de beste te zijn. Ze geven wel het meeste geld uit om de vindbaarheid te verbeteren. Voordeel van een leasemaatschappij is dat de ondernemer vrij is om merk, type en leverancier te kiezen. Het leasen bij een bankonafhankelijke leasemaatschappij creëert onafhankelijkheid van jouw bank. Eventuele bestaande kredietlijnen blijven beschikbaar voor andere zaken waaronder uitbreiding van het werkkapitaal.
Hulp en voorbereiden
Hulp inschakelen vergroot je kansen op financiering. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag. Om een berekening te kunnen maken, deel je de factuur van het bedrijfsmiddel met ons. Hier moet in elk geval het serienummer, kenteken of chassisnummer op staan. Ook laat je ons dan het precieze aantal draaiuren of de exacte kilometerstand weten. Vergelijken loont! Niet alleen de prijs is bepalend voor het maken van de beste lease deal. Ook de voorwaarden. De voorwaarden in de leasecontracten kunnen behoorlijk verschillen. MKB Finanz kent de leasemarkt als geen ander. Wij vinden de beste deals voor zakelijk leasen.
Nuttige tips
- Kredietcheck. Veel leasemaatschappijen werken met geautomatiseerde creditscoring systemen. Dat betekent vaak dat je voor kleinere leasebedragen geen jaarcijfers hoeft aan te leveren. Toch kan het verstandig zijn om de meest actuele informatie met de financier te delen. Op deze manier kunnen de financiële prestaties van een onderneming nog beter en actueler worden ingeschat. En dat kan een positief effect hebben op het kredietbesluit en op de in de offerte aangeboden rente en voorwaarden.
- Vrijblijvende offerte. Veel leasemaatschappijen werken met een vrijblijvende offerte. Dat is prettig want dat stelt je namelijk in staat om verschillende voorstellen op detailniveau met elkaar te vergelijken. Dit kun je vaak zien op de offerte. Soms is het minder duidelijk en staat het ergens in de kleine lettertjes. Realiseer je dat dit nog geen bindend aanbod is. Nadat je akkoord bent, worden jouw financiële gegevens gecheckt door een kredietanalist. Voor kleinere bedragen hanteren de meeste maatschappijen een geautomatiseerde kredietcheck. De hoogte van het leenbedrag, de rente en overige voorwaarden (zoals borgstelling, aanbetaling) kunnen afwijken van het vrijblijvende voorstel. Als de aanvraag is goedgekeurd ontvang je de definitieve leaseovereenkomst. Laat je dus niet verrassen en vergelijk in het offertetraject geen appels met peren.
- BTW meefinancieren. Bij sommige leasemaatschappijen kun je met financial lease de btw meefinancieren. Dan hoef je het btw-bedrag van je aankoop niet zelf voor te schieten. Je betaalt de btw in één van de eerste zes maanden van de looptijd aan de leasemaatschappij terug.
- Seizoen lease. Indien de cashflow van jouw onderneming sterk fluctueert door seizoen gerichte activiteiten kun je seizoen lease overwegen. Bij deze vorm van lease zijn de leasetermijnen van het contract variabel en zijn aangepast aan de perioden waarin de onderneming omzet genereert. Samen met de leasemaatschappij bepalen we het gewenste betalingsschema. Bijvoorbeeld bij zonnepanelen. Het is mogelijk om in de zomerperiode meer af te betalen dan in de winterperiode.
- Rente. Bij lease betaal je een vaste rente. Het tarief wordt bij de start van het leasecontract met elkaar vastgelegd en staat vast voor de gehele looptijd van het leasecontract. Zo heb je de zekerheid dat je maandlasten niet zullen stijgen. Net als voor alle financieringen geldt ook voor lease dat vergelijken loont. De rente en voorwaarden in leasecontracten van dealer, bank of bankonafhankelijke leasemaatschappij verschillen nog wel eens. Door verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken kun je snel en gemakkelijk geld besparen.
- Maandtermijn. Leasemaatschappijen proberen soms de leasetermijn optisch te verlagen. Wat bedoelen we daarmee? Bijvoorbeeld door in de leaseofferte een lager financieringsbedrag of slottermijn op te nemen. Het grote voordeel van leasen met slottermijn is dat je lagere maandlasten hebt. Hoe hoger je slottermijn, hoe lager je maandelijkse kosten. Het nadeel van leasen met een slottermijn is dat je totale kosten hoger zijn dan leasen zonder slottermijn. Je lost tijdens de looptijd minder af. Het openstaande bedrag blijft gedurende de looptijd hoger, waardoor je per saldo meer rente betaalt.
- Bijtelling elektrische auto in 2024 ongewijzigd. Ieder jaar worden de bijtellingsregels voor elektrische auto’s vastgelegd in het Klimaatakkoord voor de komende jaren. Vanaf 1 januari 2022 is de bijtelling voor elektrische auto’s gewijzigd naar 16% bijtelling over de eerste 35.000 euro (22% over het resterende bedrag).
- Bijtelling elektrische auto. In 2023 en 2024 betaal je 16% bijtelling voor een elektrische auto met een bijtellingscap tot EUR 30.000. Over het resterende bedrag betaal je 22% bijtelling. Desondanks blijft de bijtelling voor elektrische auto’s nog steeds aantrekkelijker in vergelijking met de 22% bijtelling die geldt voor brandstofauto’s (uitzondering waterstofauto’s). Je kunt dus op jaarbasis nog steeds behoorlijk besparen als je een elektrische auto zakelijk gaat leasen.
Maak een afspraak
Ben je voornemens om te investeren in bedrijfsmiddelen? En wil je weten welke lease bij jouw situatie past? Weet wat er te koop is bij de verschillende leasemaatschappijen. Neem dan contact op met MKB Finanz voor een persoonlijke kennismaking. Dat is ook een goede investering.
Ga terug naar het overzicht