Veelgestelde vragen
Ja. Wij zijn net als jij groot voorstander van optimale flexibiliteit. Ergens verplicht aan vast zitten voelt niet altijd goed. Als je bij ons de opdrachtbevestiging (digitaal) hebt ondertekend, wordt bij de annulering van de opdracht, ongeacht de reden, alle aan de opdracht bestede uren in rekening gebracht op basis van het uurtarief zoals in de overeenkomst van dienstverlening is vastgelegd.
Dat ligt eraan. Aanvragen voor (tijdelijk) extra financiële bestedingsruimte op de rekening en financiering voor bedrijfsmiddelen kunnen binnen 24 – 48 uur geregeld zijn. Lees: dan staat het geld op jouw rekening of op de rekening van de leverancier van het bedrijfsmiddel (auto, machine, zonnepanelen,..). Bij een hypotheek voor een bedrijfs- of beleggingspand duurt het proces zo’n 4 tot 8 weken, vanaf het moment dat wij de daadwerkelijke aanvraag ingediend hebben. Afhankelijk van je wensen en je situatie kan het sneller gaan of langer duren. Voor een snelle afhandeling is het verstandig goed voorbereid te zijn. Zorg voor een compleet dossier, maak gebruik van ons beproefde stappenplan en let op de valkuilen.
Uit ervaring weten we dat voor bijna elk goed plan er een financieringsmogelijkheid in de markt beschikbaar is. In tegenstelling tot geluiden die o.a. tijdens netwerkborrels, bij de koffieautomaat of op verjaardagen nogal eens te horen zijn, willen banken en andere financiers hun (potentiële) klanten graag financieren. Het is tenslotte hun verdienmodel, want geld lenen kost geld. Er zijn een groot aantal oorzaken waarom ondernemers tegen problemen aan kunnen lopen met het verkrijgen van financiering. Ieder bedrijf is anders. Daarom is bedrijfsfinanciering altijd maatwerk. Als je (nu) wilt weten of jij in aanmerking komt voor een financiering kun je het beste met ons bellen. We kunnen gelijk of op hele korte termijn tijd vrijmaken. Op basis van een basis set aan informatie en de antwoorden op een aantal vragen, kunnen wij een erg goede en snelle inschatting maken.
Wij werken met verschillende financiers samen voor het beste resultaat. Veel financiers hebben een eigen specialisme, het is dan ook van belang om bij de juiste financier een aanvraag in te dienen. Vaak zijn alleen de (traditionele) geldverstrekkers bekend, met name de grootbanken. Echter zijn er veel meer mogelijkheden voor een financiering. Klik hier voor ons uitgebreide netwerk van financiers. Contact onderhouden met de financiers en (regionale) investeerders is belangrijk. Wij besteden een aanzienlijk deel van onze tijd aan het onderhouden en uitbouwen van ons waardevolle netwerk. heeft aanstellingen bij de financiers. Maak gebruik van onze goede contacten, korte lijnen en ontvang een korting op je afsluitkosten omdat wij als collectief voor je onderhandelen.
Boetevrij aflossen is voor zakelijke hypotheken op bedrijfspanden niet vanzelfsprekend. Deze voorwaarden verschillen per zakelijke financier. Let dus goed op deze voorwaarden, zodra je een bedrijfspand hypotheek aangaat. Op een krediet kun je altijd vergoedingsvrij aflossen. Meestal mag je op een lening of lease vervroegd aflossen. Maar bij de meeste financiers betaal je dan wel extra kosten (vaak de boete- of vergoedingsrente genoemd). Soms kun je een bepaald bedrag per jaar zonder kosten extra aflossen. Dit heet de vergoedingsvrije ruimte. Kijk in de voorwaarden hoeveel vergoedingsvrije ruimte jij hebt. In de voorwaarden staat ook hoe er gehandeld wordt bij verkoop van het onderpand, welke vergelijkingsrente er gehanteerd wordt en wat de werkwijze is bij expiratie van de rentevast periode. De meeste kleine lettertjes kunnen wij ondertussen wel dromen. Maak gebruik van onze ervaring en vraag ons om een second opinion op jouw financieringsvoorwaarden. Of lees het e-book ‘Beruchte kleine lettertjes bij een bedrijfsfinanciering’.
Kijk voor onze richttarieven in ons dienstverleningsdocument. Hierin staat uitgelegd wat wij voor jou kunnen doen. Alle organisaties die zijn aangesloten bij het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB hebben een vergelijkbaar document. Afhankelijk van jouw specifieke situatie doen wij je een voorstel op maat. Dit voorstel kan ook bestaan uit een combinatie van een vast tarief met advies op uurbasis. De met jou afgesproken kosten en dienstverlening leggen we vast in een opdrachtbevestiging.
Elk krediet van meer dan € 250 dat minimaal één maand loopt, wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat geldt ook voor elk zakelijk krediet van meer dan € 1.000 waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent. Het gaat om kredieten die je afsluit voor je eenmanszaak, VOF, maatschap of als je beherend vennoot bent van een CV. Ook een borg die aansprakelijk is voor een B.V. wordt negatief geregistreerd als hij zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Wil je jouw kredietgegevens inzien? Log dan in via https://mijnkredietoverzicht.bkr.nl/inloggen
Het korte antwoord op deze vraag is: ja, je kunt prima een zakelijke financiering afsluiten als je bekend bent bij BKR. Zo’n 11 miljoen mensen staan (positief) geregistreerd bij BKR omdat ze ooit een financiering hebben afgesloten. Het mag alleen geen negatieve BKR-registratie zijn. Als je een betalingsachterstand hebt krijg je een negatieve BKR codering. De financier kan je aanvraag afwijzen als ze er niet op vertrouwen dat je je financiering altijd kunt betalen. De BKR-coderingen of bijzonderheidscoderingen kunnen vele betekenissen hebben, maar hebben vaak hetzelfde gevolg: het is erg lastig om een nieuwe financiering af te sluiten. Er zijn financiers die ook financieren als je een BKR-code hebt. Zo kunnen sommige financiers een BKR-code veroorzaakt door een achterstand minder relevant vinden. Ook zijn er financiers die bereid zijn te financieren als je een BKR-code hebt, maar tevens de achterstand hebt goedgemaakt, een betalingsregeling hebt getroffen of als de oorzaak van de BKR-code ontstaan is door externe omstandigheden die jij niet geheel onder controle had. Pas op met partijen die via Google adverteren met ‘lening met negatief BKR – eenvoudig en vlot geregeld’. Voor je het weet ben je veel geld kwijt zonder resultaat.
Dreig je in betalingsproblemen te komen voor je bedrijfsfinanciering? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je financieel adviseur of met de geldverstrekker. Zorg er in ieder geval voor dat je geen betalingsachterstand krijgt, want dan krijg je een BKR-codering. Met de meeste geldverstrekkers kunnen afspraken gemaakt worden over (gedeeltelijk) betalingsuitstel. Dat wordt meestal individueel bekeken. Ook vanwege de impact van het coronavirus geven veel financiers hun klanten uitstel van aflossingsverplichtingen op leningen. Echter zijn de maatregelen per financier verschillend. De meeste financiers vragen je altijd om ook te onderzoeken of je gebruik kunt maken van overheidsmaatregelen en verwachten ook dat als er ook andere financiers zijn dat deze ook hun medewerking verlenen. Let op: het gaat om uitstel van aflossingsverplichtingen, niet om uitstel van de rentekosten van de lening.
Ja. Dat maakt het aanvragen van een financiering vaak wel gemakkelijker. Er zijn verschillen. Heb je een financiering nodig omdat je bedrijf groeit? En heb je al (veel) eigen middelen in de groei van je onderneming gestoken? Dan nemen de financiers dat meestal mee in hun beoordeling en kun je tot 100% van de nieuwe investeringen financieren. Dat geldt ook voor objectfinanciers. Factuurfinanciering kan tot 100% van een factuur voorfinancieren voor 30, 60 of 90 dagen. Bedrijfsmiddelen kunnen via de lease ook tot 100% gefinancierd worden. En soms kan de betaling BTW ook tijdelijke meegefinancierd worden. Met een zakelijke hypotheek op je bedrijfspand, kan je meestal niet 100% van de waarde van het pand financieren. In de regel wil de financier vaak dat je minimaal tussen de 15 tot 25% aan eigen geld inbrengt. Maar je hoeft dus niet altijd zelf een eigen inbreng te hebben. Stel, je hebt bovengemiddelde bedrijfsresultaten en het bedrijfspand is courant. Dan heb je kans dat jouw eigen inbreng wordt teruggebracht tot 0%. Wat maar weinig ondernemers weten is dat je ook andere zekerheden kunt inbrengen bij het aanvragen van een zakelijke financiering. Heb je bijvoorbeeld een ander (beleggings)pand met overwaarde, dan zou je deze overwaarde kunnen gebruiken om hiermee aan de eis van eigen inbreng te kunnen voldoen. Je kunt er ook voor kiezen om je inventaris, voorraad of debiteuren te verpanden. Je kunt ook een borgstelling door derden inbrengen als financiële zekerheid. Laat je goed informeren welke opties er allemaal zijn.
Bij het verstrekken van zakelijke financiering vragen financiers regelmatig om zekerheden. Aan deze zekerheden rekent de financier een dekkingswaarde. Er bestaan zakelijke en persoonlijke zekerheden. Hypotheek- en pandrechten zijn voorbeelden van zakelijke zekerheden. Voorbeelden van persoonlijke zekerheden zijn hoofdelijke aansprakelijkheid en borgtocht. Heb je als ondernemer te weinig onderpand om geld te lenen? Informeer dan naar de mogelijkheden van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). De BMKB vergroot het onderpand en daarmee ook de financierbaarheid van een onderneming. Ook in de toekomst. Welke zekerheid het meest geschikt is in jouw situatie, hangt af van de situatie en de omstandigheden. Om te voorkomen dat er te veel zekerheden worden afgegeven, is het verstandig om bij het aangaan van een (nieuwe) financieringsrelatie scherp te zijn. Je kunt zekerheden maar eenmaal weggeven.
Er zijn twee soorten looptijden. Een zakelijke hypotheek heeft zowel een juridische als een economische looptijd. De juridische looptijd is de looptijd waarvoor de hypotheekovereenkomst gesloten is. De economische looptijd is de looptijd volgens het aflossingsschema, tot de lening geheel is afgelost. De juridische looptijd hoeft niet per definitie gelijk te zijn aan de economische looptijd. De economische looptijd van een zakelijke hypotheek (bedrijfspand) is meestal 20 jaar. Bij beleggingspanden is er vaak sprake van een langere economische looptijd. Voor een beleggingspand (wooneenheden) geldt vaak een minimale aflossing per jaar van 2% (50 jaar). De economische looptijd voor bedrijfsmiddelen, goodwill- en overnamefinancieringen ligt meestal tussen de 5 (goodwill) en 10 jaar (zonnepanelen). De juridische looptijd is de rentevaste periode. Voor deze tijdsduur (1 – 10 jaar) wordt de rente vastgezet. Welke periode passend is, hangt met name af van het doel waarvoor je wilt lenen. Met een zakelijke rekening-courant krediet kun je op de rekening rood staan binnen een afgesproken limiet. Je betaalt hierover een variabele rente (let op verschil tussen Euribor en een basisrente) over het opgenomen deel van het krediet. Er kan naast de variabele rente een kredietprovisie in rekening gebracht worden. Deze provisie betaal je omdat de financier het geld beschikbaar houdt, zodat je het op ieder moment kunt opnemen. De kredietprovisie is een percentage van je maximale kredietlimiet. In sommige situaties is het mogelijk om af te spreken dat je in plaats van kredietprovisie een bereidstellingsprovisie betaalt. Die wordt berekend over het deel van je krediet dat je niet gebruikt. In de praktijk adviseren wij om leningen aan te gaan met een mix van verschillende looptijden. Je kunt ook aan risicospreiding doen door met meerdere financiers zaken te doen.
Dat is een goede vraag en lastig te beantwoorden. De zakelijke rente wordt bepaald aan de hand van de marktrente, het risicoprofiel en onderpand. Tijdens het oriënteren op zakelijke leningen is het verstandig om de rentetarieven en de voorwaarden te vergelijken. Een aantal financiers zetten ‘transparant’ de rentetarieven op hun website. Echter, vaak staat er een * met een disclaimer: ‘deze rentetarieven kunnen nog veranderen tijdens het aanvraagproces’ of ‘er kunnen geen rechten worden ontleend aan het indicatieve renteaanbod’.
Dat kan zeker. Bij stapelfinanciering of de financieringsmix combineer je meerdere financieringsvormen om tot een totaalbedrag te komen. En je koppelt de juiste financieringsvorm aan het soort investering. Sommige financiers combineren ook verschillende soorten investeringen zoals bijvoorbeeld werkkapitaal en bedrijfsmiddelen. Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Wij houden ook rekening met de Gouden Balansregel. De looptijd van de bezittingen op de balans moeten in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans. Een gezond bedrijf begint bij de balans. Een slechte financieringsstructuur beperkt de toekomstige (groei) mogelijkheden.
Het grootste verschil is dat een bank alleen haar eigen financieringen verstrekt. “Wij van wc-eend adviseren wc-eend”. De financieringsmarkt verandert. Op dit moment komen ondernemers grote verschillen tegen in snelheid, (des)kundigheid, tarifering, voorwaarden en ook niet onbelangrijk: het persoonlijke contact. Daarom loont het om voor een bedrijfsfinanciering samen te werken met een intermediair. Deze is namelijk de spin in het web, kent de financieringsmarkt en weet waar welke financiering te koop is, schakelt met zowel de financier als accountant of administratiekantoor en heeft regionaal vaak een uitstekend en betrouwbaar netwerk met toegang tot andere soorten expertises. Tijdig aan tafel gaan met de juiste, onafhankelijke mensen is vaak dé oplossing voor het nemen van een goed besluit. Ondernemen doe je samen, juist op de momenten dat je dacht er alleen voor te staan!