MKB Finanz Veenendaal

Investeringsaftrek: de fiscus helpt bij jouw investering

×
Ga terug naar het overzicht

Ga je investeren in je bedrijf, bijvoorbeeld omdat je daardoor makkelijker verder kunt groeien? Of wil je investeren in het energiezuiniger maken van je onderneming? Zoek dan goed uit of je in aanmerking komt voor investeringsaftrek. Er zijn 3 soorten investeringsaftrek in Nederland, waarmee je onderaan de streep minder belasting hoeft te betalen. Wat houdt de investeringsaftrek in? Welke soorten zijn er? En wat is in 2024 de hoogte van de investeringsaftrek?

In deze blog:

De soorten investeringsaftrek

Er zijn drie soorten investeringsaftrek in Nederland, elk bedoeld voor een investering in specifieke bedrijfsmiddelen:

 • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • De milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
 • De energie-investeringsaftrek (EIA)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De KIA is veruit het meest populair. Vergis je niet in de naam 😉 Je kunt in aanmerking komen voor de KIA als je in een boekjaar investeert in algemene bedrijfsmiddelen, zoals meubilair, computers en gereedschap. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bedrijf gevestigd zijn in Nederland en je moet belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De investering per bedrijfsmiddel moet bovendien minimaal € 450 zijn. De hoogte van de aftrek hangt af van het bedrag wat je investeert. Om in 2024 in aanmerking te komen voor de KIA moet je een bedrag tussen € 2.801 en € 387.580 investeren in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming. In de tabel vindt je de nieuwe percentages voor deze investeringsaftrek. Je past de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe op je aangifte inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Bij een investering van € 69.765 krijg je de maximale aftrek van € 19.535. Tot een investeringsbedrag van € 129.195 blijft dat hetzelfde. Boven dat bedrag wordt de aftrek afgebouwd tot 0%.

Wil je als ondernemer graag investeren in zonnepanelen? Dan kan je de aanschafkosten van je installatie ook aangeven bij de KIA. Ben je benieuwd of je ook in aanmerking komt voor andere zakelijke subsidies zoals de SDE++, de EIA-subsidie, …? En wil je weten of je deze kan combineren? Dan kan je terecht bij een ervaren installateur. Hij geeft je graag advies op maat van jouw situatie.

Milieu investeringsaftrek en Vamil

We zullen er niet omheen draaien: de Milieulijst voor 2024 is ingrijpend opgeschoond! Liefst 108 bedrijfsmiddelen zijn geschrapt, terwijl slechts 6 nieuwe duurzame investeringen zijn toegevoegd. De ‘opschoning’ van de Milieulijst komt niet helemaal onverwacht. De vorige lijst zou soms teveel ‘overlap’ hebben met andere stimuleringsregelingen, en bovendien teveel bedrijfsmiddelen bevatten die inmiddels al zo gangbaar en gewild zijn dat ondernemers ze ook zonder subsidie wel zouden aanschaffen (de ‘freeriders-problematiek’). Ondernemers kunnen in 2024 MIA\Vamil-subsidie aanvragen voor duurzame investeringen die staan genoemd op de Milieulijst 2024. Kort gezegd gaat het daarbij om investeringen (bedrijfsmiddelen) op het gebied van: Grondstoffen- en watergebruik, Voedselvoorziening en landbouwproductie, Mobiliteit, Klimaat en lucht, Ruimtegebruik en Gebouwde omgeving. Wij kunnen niet ingaan op alle investeringen en wijzigingen, en beperken ons hier tot het noemen van enkele belangrijke punten (voor een volledig overzicht zie de Milieulijst 2024).

Zo bevat de MIA\Vamil met ingang van 2024 ook kansen voor de volgende 3 nieuw-toegevoegde bedrijfsmiddelen:

 • Tapsysteem voor water en frisdranken (bestemd voor horeca, kantoren, sportkantines en kiosken)
 • Klimaatsysteem op basis van dauwpuntkoeling (koelsysteem voor serverruimtes, schakelkasten of bedrijfsgebouwen)
 • Voorzieningen voor het versterken van biodiversiteit zoals kweekkasten, nestelvoorzieningen, vijvers, landschapselementen

Bij een investering kun je gebruik maken van de MIA of de EIA, het is niet mogelijk deze beide regelingen met elkaar te combineren. De EIA kan echter wel gecombineerd worden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

De energie investeringsaftrek

Ga jij investeren in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wil je investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt jouw fiscale winst. Er is in 2024 een budget van € 259 miljoen beschikbaar voor bedrijven om energiezuinige investeringen te doen. De EIA-Energielijst bevat technieken die een impuls geven aan energiebesparing, CO2-reductie en de toepassing van duurzame energie. Bedrijven die hierin investeren kunnen via de energie-investeringsaftrek (EIA) in 2024 tot 40 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Het voordeel dat verkregen kan worden in 2024 is gemiddeld 10%. Dat de EIA populair is, blijkt wel uit het feit dat het beschikbare budget in 2023 is overschreden. Voor 2024 is er € 10 miljoen extra budget beschikbaar. Er wordt in 2025 en 2026 nog meer budget uitgetrokken.

Er is een aantal bedrijfsmiddelen toegevoegd aan de Energielijst 2024:

 • Apparatuur in horeca en grootkeukens
 • Snijkop van een fiber-lasersnijmachine
 • Vacuümkoeler
 • Meesturende en intrekbare achteras
 • Mobiele elektriciteitsvoorziening

Ik ga investeren en nu

Je kent je situatie, wensen en eisen en hebt alles doorgerekend voor de aanschaf van het bedrijfsmiddel dat je nodig hebt. Kies je voor kopen of financieren, kijk dan naar minstens drie verschillende aanbieders. Lease je liever, onderzoek dan welke vorm van leasing het beste bij je bedrijf en het bedrijfsmiddel past. Vraag tenminste drie offertes aan om te kunnen vergelijken. Heb jij investeringsplannen? Neem gerust contact met ons op; we staan klaar om je te helpen met tips en inzichten! Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 085 – 007 40 49 of via email op info@mkbfinanz.nl om de mogelijkheden van jouw investering(en) te bespreken.

Adviesgesprek

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl