MKB Finanz Veenendaal

De bank kan niet financieren. Omdat ik in een traject van rechtsvormwijziging zit. Help, wat nu?

×
Ga terug naar het overzicht

Financieren Tijdens Rechtsvormwijziging: Let Op!

De bank kan niet financieren omdat ik in een traject van rechtsvormwijziging zit. Een omzetting in de B.V. kan in de praktijk een eenvoudig, maar soms ook een lastig klusje zijn met grote valkuilen. In elk geval is het een bewerkelijk proces, dat niet moet worden onderschat. Het kan zomaar een jaar duren. Erg lastig als je wel gewoon door wilt met investeren en hiervoor een externe financiering nodig hebt. Een wijziging in jouw rechtsvorm heeft invloed op een financiering en krediet. Laat je niet verrassen door de stroperige processen van een financier. Voorkom allerlei onnodige vragen en reparaties achteraf.

Omzetten naar B.V.

Wellicht dat je met de gedachte speelt om jouw bedrijf om te zetten naar een B.V. Het is mogelijk om de oprichting van een B.V. met terugwerkende kracht tot stand te brengen. Dit door gebruik te maken van een intentieverklaring of voorovereenkomst met de Belastingdienst voor de oprichting van een BV. Wanneer de intentieverklaring tijdig wordt opgesteld en naar de Belastingdienst wordt gestuurd, verkrijg je als ondernemer het recht om met terugwerkende kracht de eenmanszaak/VOF in te brengen in een B.V. Dit houdt in dat de resultaten van de onderneming vanaf 1 januari (of een andere datum) van het betreffende boekjaar toegerekend kunnen worden aan de BV. De intentieverklaring / voorovereenkomst dient uiterlijk vóór 1 oktober 2023 te zijn geregistreerd bij de Belastingdienst. Dit is een wettelijke vereiste om van de ‘terugwerkende kracht mogelijkheid’ gebruik te kunnen maken.

Verschil ruisende en geruisloze inbreng

Bij een ruisende inbreng in een B.V. betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Het is ook mogelijk om geruisloos de B.V. in te gaan. Dat is zonder de fiscale afrekening. In sommige gevallen kan een ruisende inbreng voordeliger of gewenster zijn. Met name als er nauwelijks stille en fiscale reserves en goodwill aanwezig zijn. Of als er voldoende geld aanwezig is om aan de belasting te voldoen. Bij een geruisloze inbreng maak je gebruik van een fiscale faciliteit. Daardoor schuift de fiscale claim door naar de B.V. Deze moet in de toekomst nog wel afgerekend worden met de Belastingdienst. Aan een geruisloze inbreng zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden. De stap van een IB-onderneming naar een B.V. is een complexe beslissing. Laat je daarom goed voorlichten.

Vergeet de bank niet

De afgelopen jaren hebben wij veel klanten gesproken die hun rechtsvorm hebben gewijzigd. De kort door de bocht conclusie van onze gesprekken: gedoe! Gedoe omdat het proces rechtsvormwijziging van de bank in werking treed. Gedoe omdat de bank je opnieuw en als nieuwe klant gaat beoordelen. Gedoe omdat een rechtsvormwijziging gevolgen kan hebben op jouw lopende financiering(en). Gedoe omdat het nog maar afwachten is of de bank het contract onder dezelfde voorwaarden voortzet. Gedoe als je in hetzelfde jaar van rechtsvormwijziging een financieringsbehoefte hebt. Als je achteraf alles moet regelen, geeft dat een hoop rompslomp. En het zet de relatie met de financier vaak onder druk.

Met de blik op de toekomst

Het einde en het begin van een boekjaar is traditioneel een moment dat veel ondernemers samen met hun boekhouder/accountant bekijken of het wijzigen van de rechtsvorm fiscaal interessante mogelijkheden biedt. Je rechtsvorm wijzigen is meer dan een nieuw KVK nummer aanvragen. Kijk goed naar de consequenties en mogelijkheden voor jouw onderneming.

Beperk je dan niet alleen tot de fiscale consequenties en neem ook de gevolgen voor aansprakelijkheid en de huidige financieringen in ogenschouw. We raden je aan om bij de wijziging van rechtsvorm opnieuw je zakelijke financieringen onder de loep te nemen. En dan voordat de voorovereenkomst of intentieverklaring bij de Belastingdienst ingediend wordt. Het is belangrijk om de juiste stappen in de juiste volgorde te nemen om te voorkomen dat er een hiaat ontstaat. Omdat de rechtsvorm van je onderneming verandert, beoordelen de financiers jou als nieuwe klant.

Beoordelen nieuwe situatie

Via een financieringsaanvraag beoordeelt de financier welke gevolgen de rechtsvormwijziging op jouw financieringen heeft. Houd er rekening mee dat er door jou financiële informatie aangeleverd dient te worden. Vaak worden er definitieve jaarcijfers van het recent afgesloten boekjaar opgevraagd, een openingsbalans per 1 januari en een prognose balans en winst & verliesrekening per 31-12. Wees je ervan bewust dat de toelichting op de nieuwe rechtsvorm, structuur en cijfers net zo belangrijk is als de huidige/historische cijfers zelf. Eigenlijk kun je het vergelijken met het aanvragen van een nieuwe financiering. De financiële als niet financiële informatie heeft impact op de hoogte van het rentepercentage, de zekerheden, het aflossingsschema en overige voorwaarden.

Advies bij een rechtsvormwijziging

Een wijziging in jouw rechtsvorm heeft invloed op een financiering, krediet of (huur)garantie. Je kunt deze niet automatisch meenemen naar de nieuwe rechtsvorm. Wees je hiervan bewust en voorkom negatieve verrassingen. Wij werken graag met jouw accountants- of boekhoudkantoor samen. Er moet veel geregeld worden. Regeren is vooruitzien. Als je de consequenties van een rechtsvormwijziging op jouw zakelijke financieringen zelf niet goed kunt inschatten, dan ondersteunen en adviseren wij jou graag. Desgewenst beoordelen we jouw huidige en nieuwe situatie. Je krijg het beste financieringsadvies en de aanbevelingen waar je direct iets mee kan. Dat zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Beïnvloedt het proces en de kwaliteit van de informatie om zodoende de beste voorwaarden te verkrijgen. Dit vergt een goede voorbereiding, kennis van de financier en de onderneming. Wij bemiddelen voor bijna alle zakelijke financiers in Nederland. Maak gebruik van onze kennis, ervaring en netwerk.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer :)
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl