MKB Finanz Veenendaal

Succesvol vastgoed kennis event 2022

×
Ga terug naar het overzicht
Vastgoedevenement

Succesvol vastgoed kennis event 2022

Samen sterker door een steengoede regionale samenwerking tussen vastgoedondernemers en kennispartners. Dat is het doel van onze vastgoed relatiebijeenkomsten. De eerste kennissessies hebben we samen met één van onze businesspartners Visional Design georganiseerd in Veenendaal en Hilversum. Door de aanwezigheid van meer dan 50 vastgoedbeleggers, de goede onderlinge kennis en informatie-uitwisseling en de positieve reacties van de aanwezigen kunnen we spreken van een groot succes! We hebben een korte samenvatting gemaakt van de kennissessie.

Ontwikkelingen rente- en vastgoedmarkt

Dat wij momenteel te maken hebben met uitdagende tijden behoeft geen toelichting. Toch is commercieel vastgoed relatief goed bestand tegen de huidige economische tegenwind en de gevolgen van de twee hete hangijzers van dit moment: inflatie en stijgende rente. Wel is er sprake van een keerpunt in de vastgoedmarkt. Het FD stelt dat het aantal transacties op de Nederlandse vastgoedmarkt snel terugloopt en dat investeerders terughoudender zijn geworden om gebouwen te kopen nu de rente snel stijgt (FD, 7/11/2022). Bij een hogere rente is het lenen van geld duurder. Hierdoor kunnen kopers minder betalen voor (commercieel) vastgoed. Door hogere kapitaalmarktrentes kan de waarde van vastgoed dalen, toekomstige kas/huurstromen worden immers tegen een hogere rente verdisconteerd. En bij lopende financieringen is het opletten geblazen. Net als dat jij als vastgoedbelegger de rekensommetjes opnieuw maakt, doet de financier dat bij een einde rentevast periode ook. Ratio’s als schuldmarktwaardeverhouding (ook wel LtV genoemd), rentedekkingsverhouding (ICR), lening-lastendekking (LLD) en DSCR (dekkingsgraad) zullen op basis van actuele informatie opnieuw berekend worden. Als gevolg van de sterk toegenomen rentes is de ICR nu vaker de beperkende factor. Ken jij jouw kwetsbaarheid voor een rentestijging na afloop van de rentevast periode?

Creatieve manieren om waarde toe te voegen aan vastgoed

Eén van de redenen dat vastgoed zo’n goede investering is, is de mate van controle die jij er als belegger zelf op hebt. Door die grote controle heb je zelf de touwtjes in handen om (snel) waarde toe te voegen aan het vastgoed dat je aankoopt. Een ideale manier dus om jouw vermogen te laten groeien en renderen. Visional Design is een bouwkundig teken- en adviesbureau dat vastgoedondernemers ondersteund bij het uitwerken van hun vastgoedprojecten van ontwerp tot vergunning. Peter van den Berg en Jesper van Laar speuren graag door de bestemmingsplannen en helpen vastgoedondernemers om het maximale uit hun gebouw of project te halen. Ze hebben erg veel ervaring opgedaan in en deze case studies delen zij graag met vastgoedondernemers. Zo hebben ze met ons een aantal interessante praktijkvoorbeelden gedeeld over hoe je waarde kunt toevoegen door het wijzigen van de functie/bestemming, het toevoegen van m2 en het realiseren van meerdere kleinere woningen in een bestaand pand. Ook de mismatch tussen aanbod en vraag is interessant voor transformaties. Waar kunnen we waarde toevoegen aan dat wat we al hebben? De praktijk is op punten erg complex. Veel van de aanwezigen beheersen het kunstje: zij omarmen de gemeente en laten zien dat zij de stad willen verfraaien. Anderen zien en ervaren de gemeente als hinderpaal, dan loopt het meestal stroef. Het is belangrijk om je te omringen met experts die thuis zijn in elk aspect van vastgoed.

Altijd passende financiering

MKB Finanz financiert vastgoedondernemers en -projecten, groot en klein. Wij vinden de best passende financieringsoplossingen voor ontwikkeling, bouw, transformatie, uitponding en vastgoedbeleggingen. Daarbij zetten we ons in voor een lange termijn relatie. De financiering verzorgen wij samen met partners in ons netwerk. Ons financieringsnetwerk bestaat uit traditionele banken, vastgoedbanken, investeerders, fondsen en financiers die gespecialiseerd zijn in kortlopende, overbrugging, (ver)bouw, handels, stress of transformatiefinancieringen. Zo komen we tot een totaaloplossing voor jouw financiering. Bij de laatste 10 deals hebben we met 6 verschillende geldverstrekkers samengewerkt. Voor ondernemers op zoek naar bedrijfsfinanciering kan de markt van financiers nog wel eens ogen als één groot oerwoud of donker financieringsbos. Dan helpt het als je een eerlijk en onafhankelijk advies kunt inwinnen. Het gaat niet altijd om de laagst mogelijk rente. Ook de kleine lettertjes (algemene voorwaarden) zijn erg belangrijk. Hoe beoordeelt jouw financier de situatie bij eindigen van de juridische looptijd cq. rentevaste periode. Voldoe je aan de ICR-norm? Ben je ook na de renteverhoging in staat om voor het specifieke beleggingsobject en/of vastgoedportefeuille alle kosten (zoals rente en aflossing) met de huurinkomsten te dekken? Zo nee, ben je op de hoogte van de consequenties? Wijziging in jouw situatie kunnen een negatieve impact hebben op jouw leencapaciteit.

Duurzaamheid

In de vastgoedwereld wint het energiecertificaat aan belang. En omdat de Europese energiedoelstellingen enkel verstrengen, hou je dat certificaat het best goed in de gaten tijdens je vastgoedzoektocht. Kopers hebben minder interesse in panden met een energiecertificaat F of G, omdat ze vrezen dat ze er geen huurders voor vinden. Daarom stoppen ze hun geld liever in kwaliteit en een rendabele investering. Ook voor de banken worden de ecologische parameters almaar belangrijker. Een aantal financiers willen vastgoedobjecten met een slecht energielabel niet meer financieren. De tot zekerheid gestelde panden dienen minimaal energielabel C te hebben. Indien dit op moment van financiering niet het geval is, zal dit binnen een met de financier overeengekomen periode dienen te geschieden.

Vastgoed financieren met MKB Finanz

MKB Finanz is jouw financiële partner, ook voor al jouw vastgoed vraagstukken. Wij denken vooruit. Het moet niet alleen nu, maar ook in de toekomst de meest geschikte financiering zijn. Daarom richten wij ons op het verzorgen van totaaladvies. Wij stellen kritische vragen en brengen jouw wensen en doelen volledig in kaart. We doen dit niet alleen en werken samen met professionals die op een specifiek vakgebied de specialist zijn. Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

MKB Finanz heeft ons perfect geholpen, ze gaan net zo lang door totdat het resultaat is bereikt. Dank voor alles en zeker tot de volgende keer 🙂
Rob Vreeken
Rob Vreeken
2023-11-22
MKB Finanz heeft ons uitstekend geholpen met het vinden van de juiste hypotheek. Door de persoonlijke aanpak helpen ze snel met het vinden van de juiste financiering. Door het brede aanbod was onze hypotheek snel voor elkaar en hebben we een mooi bedrijfspand aan kunnen schaffen!
Yori Van Diest
Yori Van Diest
2023-11-21
Krijn en Oscar hebben voor ons de financiering geregeld voor ons bedrijfspand, het was kort dag, de koop moest snel geregeld worden omdat er kapers op de kust waren. Hierdoor was het nodig dat Krijn en Oscar snel zouden handelen en er kort op zouden zitten. Dat hebben ze gedaan! Inmiddels is de financiering rond en is de fundering voor ons pand gelegd. We gaan dit vieren, dank Krijn en Oscar! Peter ter Maaten Ingenio Elektrotechniek BV
Peter Ter Maaten
Peter Ter Maaten
2023-10-25
Prettige club om zaken mee te doen. Zeker geen 9:00 to 17:00 mentaliteit. Pakken door totdat de financiering naar tevredenheid geregeld is.
Armand Bergsma
Armand Bergsma
2023-08-24
Krijn en Oscar, hartelijk dank voor jullie kundige begeleiding! Top Service.
Laurens Doude van Troostwijk
Laurens Doude van Troostwijk
2023-06-21
Ons Eerste pand gekocht hopelijk met volg! Had niet verwacht dat alles zo eenvoudig kon zijn/lopen! Wel een groot succes en dank aan Krijn. Ik en mijn man met open hart Krijn wat ben jij goed in je vak! En Uiteraard ook een zeer prettige persoonlijkheid. Wij zijn geweldig geholpen helder advies en meteen actie. Altijd antwoord op vragen, en gelijk! Dank voor al het tijd die je hebt genomen voor ons. Wij weten je te vinden. Zeker een aanrader!
Fatma Eken
Fatma Eken
2023-05-12
Zoooooo trots op ons! Dankjewel voor de samenwerking, jullie advies, voor het geduld en voor het meedenken. Zelf ben ik contact gekomen met MKB Finanz door mijn accountant, maar wie een review lezer is.. Onze wens is uitgekomen door de samenwerking met Quido en Oscar. Mooie dag, Daantje
Loena
Loena
2023-03-29
Een zeer deskundig bedrijf! Met behulp van Quido en Oscar heb ik de financiering rond kunnen maken voor de overname van een kaasspeciaalzaak. Zeer tevreden over het resultaat!
Jasper Maes
Jasper Maes
2023-03-18
Voor duidelijk en goed advies over financiering moet je bij MKB Finanz zijn. Zeer persoonlijk, meedenkend en scherp. Ze zetten graag een stapje extra. We zouden hen dan ook van harte aanbevelen bij andere ondernemers.
Daphne Jansen
Daphne Jansen
2023-03-02
Krijn is de juiste persoon waarbij je moet zijn als het gaat over advies en financiering. Hij heeft kennis van zaken en geeft een perfecte service!
Elroy Trommelen
Elroy Trommelen
2022-11-10

MKBF Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team

Onze experts

Krijn, Oscar en Quido staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbfinanz.nl